Zlaté mléko s medem
Recept na výrobu zlatého mléka, skoro zázračného nápoje, který přírodním způsobem nejen během chřipkové sezóny posiluje imunitu a pomáhá vyzrát na nachlazení.
Zlaté mléko obsahuje dobré a zdravé suroviny. Například kurkumu (má antioxidační a protizánětlivé účinky), med (bojuje s infekcemi), pepř (působí proti nachlazení, virům i plísním) a skořici (mírní kašel a zlepšuje trávení).
Na zlaté mléko potřebujeme:
- 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného, např. mandlového),
- 1 celou skořici,
- 1 lžíci kurkumového medu,
- 1 lžičku kokosového oleje,
- kousek zázvoru nakrájeného na plátky,
- 1/4 lžičky celého pepře (např. červeného kampotského),
- mletou skořici.
Pomocí metličky smícháme v hrnci všechny suroviny kromě kurkumového medu. Na nízkém plamenu přivedeme k varu. Pak plamen stáhneme a necháme probublávat asi 5–10 minut. Směs přecedíme a přelijeme do hrnku. Jakmile mléko trošku vychladne, přidáme lžíci kurkumového medu (horká medu nevadí) a posypeme špetkou mleté skořice. Můžeme dozdobit třeba sušenými květy růží – inspirujte se na našich fotkách :-)
Co zakousnout ke zlatému mléku? Nabízí se jablečný závin, palačinka nebo jen tak pražené oříšky na chilli medu.
A nezapomeňte, že na bacily neplatí jenom zlaté mléko. Vyzkoušejte proto další recepty proti nachlazení.