Veselé žížalky s medem pro děti

Veselé žížalky, které si děti zamilují. A navíc jsou zdravé. Nadýchané kynuté těsto je slazené pouze květovým medem. Jednu lžičku cukru jsem použila pouze na vzejití kvásku.

Žížalky jsou plněné tvarohem, do kterého jsem přidala náš rybízový med – Medvěd rybízový.

Na první pohled mohou žížalky vypadat složitě, ale nenechte se odradit. Jsou opravdu jednoduché. Koukněte se na fotky a uvidíte, jak na ně. S těstem se báječně pracuje. Vůbec nelepí a je vláčné. V troubě žížalky vyběhnou, a přesto mají svůj tvar.

Upečte je společně s dětmi, určitě Vás bude společné pečení bavit. Během pečení můžete mlsat med. Anebo je upečte sama a překvapte tak děti třeba na den dětí.

Co budeme potřebovat?

  • 600 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 měkký tvaroh
  • 100 g květového medu
  • 2 vejce
  • rozinky na vytvoření očí
  • 3 polévkové lžíce rybízového medu – Medvěd rybízový

Do velké mísy, ve které zadělávám těsto, nasypu hladkou mouku a přidám špetku soli. V mouce vytvořím rukou malý důlek. Do důlku nasypu lžičku cukru, rozdrobím čerstvé droždí, zaleji trochou vlažného mléka a nechám vzejít kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidám do těsta rozpuštěné máslo, květový med, zbytek vlažného mléka a dvě celá vejce. Vypracuji hladké a vláčné těsto. Nechám kynout asi 40 minut pod utěrkou na teplém místě.

Než těsto vykyne, připravím si náplň z tvarohu a ochuceného medu. Já jsem použila rybízový med, ale použít můžete jakýkoliv z naší široké nabídky ochucených medů Medvěd. Do misky dám měkký tvaroh, nepoužívám ten vaničkový, je příliš řídký a z těsta by během pečení vytekl. Přidám 3 polévkové lžíce ochuceného medu a dobře promíchám.

Když těsto vykyne, rozdělím ho na 16 stejně velkých kousků. Opatrně z každého kousku vytvaruji kulatý bochánek a vyválím ho do tvaru oválu. Půlku vyváleného těsta potřu připravenou náplní a druhou půlku rozkrájím nožem na tenké proužky. Těsto srolujeme, začínáme rolovat potřenou stranu. Oči jsem vytvořila malými kousky rozinek. Hotové žížalky jsem pekla na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Ať Vám žížalky chutnají a dětem se líbí. Dobrou chuť přeje Alena

Těsto medové žížalky

Rybízový med těsto

Vaření medových žížalek

Pečení s rybízovým medem

Medové žížalky

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení