Medové bestsellery s parádní SLEVOU 24 % objednávejte do úterní půlnoci. Na objednané množství nehleďte a bacilů se nelekejte.

Májový dort s jahodami

Květen je lásky čas. A je to taky čas domácích dortíků. Nejradši mám piškotový dort zdobený šlehačkou, proto málokdy dělám jiný druh dortu. A mascarpone při zdobení nesmí chybět, proto ho také dávám do šlehačky. Mascarpone společně se šlehačkou tvoří hutnější krém, který na dortu lépe drží. Samotná šlehačka je pro zdobení příliš řídká. A samozřejmě nesmí chybět čerstvé ovoce. Bez něj by nebyl dort dortem. Osobně nejsem fanoušek potahových hmot na dorty. Naše maminka dělala dort vždy se šlehačkou, takže jsme u nás všichni na takové dorty zvyklí a mámě je nejraději.

Co budeme potřebovat na piškot?

  • 8 vajec
  • cukr krupice
  • hladká mouka
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic vody
  • kypřící prášek

Co budeme potřebovat na krém?

  • 2 šlehačky 30 % tuku
  • 2 mascarpone
  • ochucený med
  • čerstvé ovoce

Zdá se Vám, že je chyba, že není uvedeno, kolik je potřeba cukru a hladké mouky? Právě to chyba vůbec není. Množství cukru a mouky se dává podle váhy vajec. Říkáte si, že je to zvláštní recept? Každopádně funguje vždy a je osvědčený. A kdybyste náhodou chtěli větší, či menší dort, počet lžic oleje a vody se vždy rovná počtu vajec. A hladké mouky se dává o 50 g méně než cukru krupice. Abrakadabra! Kouzlo funguje.

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Zvážíme vejce i se skořápkou a dle váhy vajec si odvážíme stejné množství cukru krupice. Zároveň si odvážíme hladkou mouku, které musí být o 50 g méně než cukru. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky si dáme do mísy, ve které budeme připravovat těsto. Bílky vyšleháme do podoby sněhu. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme. Dále přidáme olej, vodu a opět prošleháme. Do této směsi postupně vmícháme po lžících mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta přidáme sníh z bílků. Ten udělá těsto krásně vláčným. Těsto přelijeme do pečící formy a dáme péct. Těsto kontrolujeme vpichem špejle. Jakmile se špejle nelepí – máme těsto upečené.

Piškotové těsto zdobíme vždy po vychladnutí. Šlehačku a mascarpone ušleháme metlami. Můžete přidat také oblíbenou příchuť ochuceného medu a ten společně se šlehačkou a mascarpone ušlehat. Piškot podélně rozřízneme a krémem promažeme. Zdobíme sáčkem s otvorem pro zdobení a na závěr dort obohatíme čerstvým ovocem.

Takový domácí dort je naprostá klasika, která potěší každého.

Dobrou chuť přeje Alena

 Dort s ovocem

Jahodový med

Piškotové těsto

Zdobení dortu

Dort s jahodami

Májový dort s jahodami