Májový dort s jahodami

Květen je lásky čas. A je to taky čas domácích dortíků. Nejradši mám piškotový dort zdobený šlehačkou, proto málokdy dělám jiný druh dortu. A mascarpone při zdobení nesmí chybět, proto ho také dávám do šlehačky. Mascarpone společně se šlehačkou tvoří hutnější krém, který na dortu lépe drží. Samotná šlehačka je pro zdobení příliš řídká. A samozřejmě nesmí chybět čerstvé ovoce. Bez něj by nebyl dort dortem. Osobně nejsem fanoušek potahových hmot na dorty. Naše maminka dělala dort vždy se šlehačkou, takže jsme u nás všichni na takové dorty zvyklí a mámě je nejraději.

Co budeme potřebovat na piškot?

  • 8 vajec
  • cukr krupice
  • hladká mouka
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic vody
  • kypřící prášek

Co budeme potřebovat na krém?

  • 2 šlehačky 30 % tuku
  • 2 mascarpone
  • ochucený med
  • čerstvé ovoce

Zdá se Vám, že je chyba, že není uvedeno, kolik je potřeba cukru a hladké mouky? Právě to chyba vůbec není. Množství cukru a mouky se dává podle váhy vajec. Říkáte si, že je to zvláštní recept? Každopádně funguje vždy a je osvědčený. A kdybyste náhodou chtěli větší, či menší dort, počet lžic oleje a vody se vždy rovná počtu vajec. A hladké mouky se dává o 50 g méně než cukru krupice. Abrakadabra! Kouzlo funguje.

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Zvážíme vejce i se skořápkou a dle váhy vajec si odvážíme stejné množství cukru krupice. Zároveň si odvážíme hladkou mouku, které musí být o 50 g méně než cukru. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky si dáme do mísy, ve které budeme připravovat těsto. Bílky vyšleháme do podoby sněhu. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme. Dále přidáme olej, vodu a opět prošleháme. Do této směsi postupně vmícháme po lžících mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta přidáme sníh z bílků. Ten udělá těsto krásně vláčným. Těsto přelijeme do pečící formy a dáme péct. Těsto kontrolujeme vpichem špejle. Jakmile se špejle nelepí – máme těsto upečené.

Piškotové těsto zdobíme vždy po vychladnutí. Šlehačku a mascarpone ušleháme metlami. Můžete přidat také oblíbenou příchuť ochuceného medu a ten společně se šlehačkou a mascarpone ušlehat. Piškot podélně rozřízneme a krémem promažeme. Zdobíme sáčkem s otvorem pro zdobení a na závěr dort obohatíme čerstvým ovocem.

Takový domácí dort je naprostá klasika, která potěší každého.

Dobrou chuť přeje Alena

 Dort s ovocem

Jahodový med

Piškotové těsto

Zdobení dortu

Dort s jahodami

Májový dort s jahodami

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení