Husí stehna na medu

Recept na husí stehna na medu využijete na svatomartinský oběd i kdykoliv během roku. Nebojte se ničeho a pustíme se do toho.

Husí stehna na medu, příprava

Na 2 husí stehna na medu potřebujeme:

  • 2 husí stehna,
  • 1 menší červenou cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • med květový na potření,
  • 1 středně velký pomeranč,
  • 6 ks celých hřebíčků,
  • špetku soli,
  • špetku mletého pepře,
  • jako přílohu batáty, brambory, jablka a kolečka oloupaného zázvoru.

Nejprve oloupeme česnek. Utřeme ho se solí, pepřem a polovinou lžičky nastrouhané kůry z umytého pomeranče. Touto směsí potřeme opláchnutá a papírovou utěrkou osušená husí stehna. Zakryjeme je potravinovou fólií a uložíme na 2 hodiny do chladu.

Husí stehna na medu, příprava

A pustíme se do pečení. Na dno pekáčku rozvrstvíme nadrobno nakrájenou cibuli, položíme na ni stehna, přidáme hřebíček a vlijeme vymačkanou pomerančovou šťávu. Přiklopíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C. Přibližně po 1 hodině přidáme batáty, brambory, zázvor a jablka.

Asi 20 minut před koncem pečení potřeme stehna medem a pečeme bez poklice, dokud nezezlátnou. Hostina je připravena, pojďme si dát do nosu! K husím stehnům je skvělý zeleninový salát s medovou zálivkou a jako dezert doporučujeme perníčkovou zmrzlinu, perník s višňovým medem nebo třeba medové brownies s čokoládou a ořechy.

Husí stehna na medu