Perník s višňovým medem
Perník polévaný čokoládou a sypaný strouhaným kokosem je klasika, kterou zná každý z nás. Řízli jsme ho podélně a promazali medem s višněmi mrazem sušenými.
Co budeme potřebovat?
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- 5 polévkových lžic medu
- 2 hrnky mléka
- 2 vejce
- ½ hrnku slunečnicového oleje
- 100 g hořké čokolády
- 2 polévkové lžíce másla
- strouhaný kokos
- višňový med Medvěd
Rozpalte troubu na 180 °C a vymažte hlubší formu máslem a vysypte ji polohrubou moukou. V misce smíchejte oba druhy mouky, cukr, kypřící prášek a kakao. Potom přidejte mléko vejce, med, olej a vše důkladně promíchejte. Nalijte těsto do formy. Pečte 30 minut a před vyjmutím z trouby zkontrolujte, zda je perník hotový. To provedeme vpichem špejlí. Pokud těsto na špejli ulpívá a lepí, tak není perník hotový.
Vychladlý perník rozkrojte dlouhým nožem a promažte višňovým medem Medvědem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo a za stálého míchání vytvoříme polevu, kterou potřeme celý perník a zasypeme strouhaným kokosem.
Doporučuji skleničku Medvěda dát na chvilinku do teplé vodní lázně – ne vroucí. Medvěd se bude se na křehkém perníkovém těstě lépe roztírat. Pozor, med nesmíme ztekutit. Během ohřívání med kontrolujeme.