Perník s višňovým medem

Perník polévaný čokoládou a sypaný strouhaným kokosem je klasika, kterou zná každý z nás. Řízli jsme ho podélně a promazali medem s višněmi mrazem sušenými.

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 hrnky mléka
  • 2 vejce
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 polévkové lžíce másla
  • strouhaný kokos
  • višňový med Medvěd 

Rozpalte troubu na 180 °C  a vymažte hlubší formu máslem a vysypte ji polohrubou moukou. V misce smíchejte oba druhy mouky, cukr, kypřící prášek a kakao. Potom přidejte mléko vejce, med, olej a vše důkladně promíchejte. Nalijte těsto do formy. Pečte 30 minut a před vyjmutím z trouby zkontrolujte, zda je perník hotový. To provedeme vpichem špejlí. Pokud těsto na špejli ulpívá a lepí, tak není perník hotový.

Vychladlý perník rozkrojte dlouhým nožem a promažte višňovým medem Medvědem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo a za stálého míchání vytvoříme polevu, kterou potřeme celý perník a zasypeme strouhaným kokosem.

Doporučuji skleničku Medvěda dát na chvilinku do teplé vodní lázně – ne vroucí. Medvěd se bude se na křehkém perníkovém těstě lépe roztírat. Pozor, med nesmíme ztekutit. Během ohřívání med kontrolujeme.

Perník s višňovým medem