Medové perníčky, ihned měkké, sladké a voňavé
Recept na medové perníčky vykouzlí úsměv na tváři o svátcích i během roku. A Vánoce si bez nich lze jenom těžko představit. Tak proč si nevyrobit své vlastní?
Na medové perníčky potřebujeme:
- 0,5 kg hladké mouky,
- 20 dkg cukru moučka,
- 12,5 dkg másla,
- 1 polévkovou lžíci perníčkového medu,
- 1 polévkovou lžíci květového medu,
- 2 vejce,
- 1 sáček kypřicího prášku,
- 1 polévkovou lžíci perníkového koření.
Na výrobu polevy si připravíme:
- 14 dkg cukru moučka,
- 1 bílek,
- šťávu z 1 citrónu.
Vyrobit medové perníčky není nic těžkého. Do větší mísy postupně přidáváme hladkou mouku, moučkový cukr, změklé máslo, oba druhy medů, vejce, kypřicí prášek a perníkové koření. Těsto zpracováváme po dobu 5 až 10 minut. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho chvíli odpočívat v lednici, aby se nám lépe válelo.
Pak těsto podsypeme hladkou moukou a vyválíme na výšku 4 až 6 milimetrů. Pomocí formiček vykrájíme hvězdičky, kolečka a další tvary. A pečeme přibližně 7 až 9 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.
Perníčky jsou hotové a jsou vynikající! Kdo chce, může je ještě dozdobit polevou. Jak na ni? Do mísy rozklepneme 1 bílek, přidáme šťávu z citrónu a přes sítko vsypeme moučkový cukr. Šleháme mixérem asi 5 minut, až vytvoříme jemnou polevu. Naplníme s ní klasický sáček a perníčky ozdobíme.
A už mlsá celá rodina. Zapíjíme třeba kávou nebo mátovým čajem.