Domácí ledový mátový čaj
Recept na ledový mátový čaj, doma vyrobený. Rychle, snadno a doslova za pár kaček s ním uděláte parádu, která báječně osvěží. Navíc skvěle chutná a dodá tělu vitamíny.
Recept na ledový mátový čaj
Na 1 l ledového mátového čaje potřebujeme:
- 1 l vody,
- hrst máty (nebo 2 sáčky mátového čaje),
- 2 ks citronu,
- krupicový cukr,
- pár kostek ledu,
- 4 lžíce medu květového.
Postup přípravy ledového mátového čaje
Nejdříve ze sáčků uvaříme půl litru mátového čaje (louhujeme 10 minut). Alternativa: máme-li k dispozici čerstvou mátu, zalijeme její pořádnou hrst v konvičce horkou vodou. Zakryjeme víčkem a louhujeme v duchu jednoduchého pravidla: čím déle, tím bude čaj silnější.
V teplém čaji necháme rozpustit sladký medík (nebojte se toho) – experimentování se meze nekladou, dle chuti můžeme vyzkoušet také ochucené varianty (jahodovou, malinovou nebo třeba višňovou). Vychladíme, přidáme půl litru studené vody, šťávu vymačkanou z citronů a zbývající mátu.
Připravíme si sklenice: jejich okraje potřeme citronem a ponoříme do krupicového cukru. Nalijeme čaj, doplníme ledem a ozdobíme citronem nakrájeným na kolečka. Na závěr dáme na 10 minut do ledničky a je to.
A už ten domácí mátový čajík pijeme. Jako skvělou svačinku k němu zakousneme cupcakes s krémem, perník, případně čokoládové brownies.