Jak na povolení medu ve vodní lázni
Určitě se vám to už také někdy stalo: chtěli jste rozetřít více medu na větší plochu (např. při výrobě borůvkového medovníku) a s pastovaným medem se to právě dvakrát dobře nedařilo. Potřebovali jste ho zkrátka v polotekuté konzistenci. Na povolení pastovaného medu lze použít vodní lázeň a my vám teď ukážeme, jak správně na to.
Povolení tuhého pastovaného medu ve vodní lázni krok za krokem
- Sklenici medu ponoříme do hrnce s vodou. Voda by měla dosahovat těsně pod víčko, nikoliv přes něj, aby neprosákla přes závit do sklenice.
- Hrnec se sklenicí medu položíme na sporák.
- Začneme pomalu ohřívat na mírném ohni (na nejslabší stupeň plotýnky).
- Dáváme pozor, aby se voda neohřála příliš (měli bychom v ní v pohodě udržet ruku).
- Hlídáme barvu, neboť med povolený od skla tmavne.
- U skla med povolí rychleji než uprostřed, proto během ohřívání průběžně zkoušíme promíchat.
- V okamžiku, kdy med tmavne a lze ho promíchat, sundáme hrnec z ohně, dokončíme promíchání a máme hotovo!
Důležitá upozornění pro ztekucení medu
Správné povolení medu je pouze dočasné. Na druhý den bude mít med opět svou původní, tuhou konzistenci.
V případě kompletního ztekucení medu vznikne tekutý květový med, který již zpětně neztuhne. S takovým medem se špatně manipuluje a navíc je pravděpodobně znehodnocený kvůli HMF (hydroxymethylfurfural). Tato škodlivá látka vzniká postupně silným nebo dlouhodobým ohříváním. Norma „Český med“ dovoluje 20 mg/kg HMF. Jedno šetrné ztekucení (či rok skladování) zvyšuje obsah HMF v medu asi o 7 mg/kg.
Povolení proto provádíme pouze v případě, že potřebujeme ze sklenice spotřebovat výrazné množství medu (např. při pečení). Na běžnou spotřebu (mazání na pečivo) není ztekucení nutné, ani vhodné.
Jak zabránit kompletnímu ztekucení
- Hrnec se sklenicí medu ohříváme co nejpomaleji na mírném ohni.
- Dbáme na to, aby se voda neohřála příliš.
- Sledujeme barvu medu (tmavnutí).
- Průběžně zkoušíme med promíchat.
- Jakmile med povolí u skla, máme hotovo.