Květový med a vše, co o něm chcete vědět

Díky své nazlátlé barvě krásně vypadá a ještě lépe chutná. Med! Co všechno o něm víte? Pojďte sem, řeknu vám něco o jeho vzniku, vlastnostech, výrobě a využití. To se ale pěkně namedujeme!

Jak se dělá květový med

Květový med včelky vyrábí ze slaďoučkého nektaru lučních květin, které kvetou na jaře. Proto se mu také říká luční med nebo jarní med, případně i první med. Včely ho sbírají z více druhů rostlin, odborně se tedy označuje jako polyflórní med (vícedruhový). Pochází i z bylinek, řepky, buku a dubu, břízy, kaštanu, trnky, ale i třešně a ovocných stromů vůbec. Opakem je monoflórní med (jednodruhový), který je pouze z jedné květinky (např. lipový, slunečnicový či akátový).

Květový med

Jak včely dělají med? Vypadá to jednoduše. Včela nasbírá nektar a v medném váčku s ním přiletí do úlu. Tam ho další včelí parta zpracuje. Nektar přenese do buněk a zahustí ho výměšky svých žláz (enzymy). Až v něm klesne obsah vody, vyrobený med zavíčkují a skladují ho na pozdější období.

Složení květového medu a jeho krystalizace

Včelař jarní med vytáčí od poloviny května. Je to ten nejsladší med pod sluncem! Jeho poctivost a pravost dokazuje rychlá krystalizace. Dochází k ní zpravidla už během pár dnů či týdnů. A je to dobře. Pravý květový med od včeliček zkrátka ztuhne, tak to má být. Jedná se o přirozený fyzikální proces, lidově zvaný též cukernatění, přestože se vznikem cukru nemá nic společného. A víte, že tuhý med můžete snadno zase ztekutit bez ztráty kvality?

Včela medonosná

Květový med je zdravý. To přece každý ví. Jak je to však se zdravotním účinkem medu na náš organismus přesně a proč bychom si ho měli dopřát každý den? Naše tělo med snadno stráví a okamžitě mu dodá energii, protože obsahuje jednoduché cukry (glukózu a fruktózu). Skvělý dopink pro sportovce! Naopak v něm v podstatě chybí tuky, takže se ho nebojte ani během diety. Med také obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků. Třeba draslík, vápník, hořčík, železo a mangan.

Kuchtíme s lučním medem

Med bychom prostě měli mít doma vždy v zásobě. Jak ale na správné skladování květového medu? Nakupte si čerstvý med vždy na aktuální sezónu, tedy maximálně na jeden rok dopředu. Ideální je uložit ho do tmavé místnosti s teplotou do 25 stupňů. Nebo do lednice, ale musíte vědět, jak na to. V žádném případě však med nerozpouštějte v mikrovlnce. Nikdy.

Pochoutky s medem

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | dračí ovoce | zázvorový | jahody s vanilkou | banánový

Mlsání květového medu na lžičce, to je pouhý začátek takřka nekonečného využití medu v kuchyni. Takže klasika: do čaje (klidně i do horkého) a na pečivo. Toho se nepřejíte, takovou snídani můžete každý den. Trošku změna: do jogurtu, do müsli, do mléka. Zkuste a už nemůžete jinak. Teď pečení a vaření: medovník, mazanec, medová bábovka, zálivky do salátů. Možností je nepočítaně. Tak a to nejlepší na konec – grilování: křídla na medu, vepřová panenka, losos… hmmm…

Tak na co ještě čekáte? Pojďte do medu!

Další zajímavé články na našem blogu