🤩 1+1 ZDARMA: dva dárky za cenu jednoho do 10. 12. 🤩

Mazanec

Recept na pravý velikonoční mazanec. Hody, hody, doprovody, dejte mazanec nakrojený. Tak jo, podíváme se, jak na něj.

Recept na mazanec

Na mazanec potřebujeme:

  • 230 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 20 g droždí (cca polovina kostky),
  • 115 ml vlažného mléka,
  • 70 g cukru,
  • 70 g změklého másla,
  • 5 g nastrouhané citronové kůry z 1 citronu (případně půl lžičky citronového extraktu),
  • 4 g soli,
  • 35 g rozinek,
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí,
  • hrst mandlových lupínků,
  • 1 vejce,
  • 1 rozšlehané vejce,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu.

Postup přípravy mazance

Nějaký čas nám to zabere, ale bude to stát za to! Začínáme přípravou kvásku smícháním hladké a polohrubé mouky v míse. Do směsi uděláme ďolík, zalijeme ho 2/3 připraveného mléka a rozdrobíme droždí. Hněteme za stálého vmíchávání mouky, kterou po troškách přisypáváme ze stran. Jakmile vznikne těstíčko lívancové konzistence, posypeme povrch jemnou vrstvou hladké mouky a v teplém místě necháme cca 30 minut vzejít.

Poté do hmoty vmícháme cukr, máslo, sůl, vejce, kůru, citron a vanilku, dolijeme zbytek mléka a vypracujeme těsto. Ruce to pocítí, ale bude těsto jedna radost. Ještě vmícháme rozinky a mandle. Půl hodiny ho necháme odpočívat na válu, ideálně dřevěném. Při tvarování do bochánku nezapomeneme na řádné utáhnutí, aby těsto při kynutí drželo tvar. Položíme ho na plech vyložený pečicím papírem a alespoň jednu hodinu necháme na teplém místě kynout. Vrací-li se při lehkém stlačení prstem těsto velmi pomalu zpět, je to dobré.

A jdeme do finále. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nahoře přeřízneme do kříže hlubším řezem, aby se neroztrhnul. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut. Nakrájený mazanec pojídáme jen tak, s máslem nebo namazaný nasladko. Ideálně poslouží tekutý med, ochucený med nebo akátový med s ořechy.

Mazanec_med_ochuceny_med

Další zajímavé recepty s medem

Podobné články

Jahodové nanuky

Recept na jahodové nanuky s kokosovou smetanou. Jahodové léto je tady, domácí nanuky chutnají báječně a mrazák raději hlídáme, aby na nás zbyl alespoň jeden...
Podobné články

Medové perníčky

Recept na medové perníčky vykouzlí úsměv na tváři o svátcích i během roku. A Vánoce si bez nich lze jenom těžko představit. Tak proč si nevyrobit své vlastní. Zkuste... 
Podobné články

Náš jablečný závin

Není sice štrúdl jako štrůdl, ale na tomto si fešácky pochutnáte. Krásně zlatavý, lákavě voňavý, svůdně křupavý. K snídani nebo jako odpolední dezert, to si budete lebedit....  
Podobné články

Celozrnné palačinky

Tohle si zkrátka užijete: od snadné přípravy přes mazání (ořechovým máslem, ochuceným medem, marmeládou) až po hodování plné mlaskání a pochvalné....
Používáme ověření věku Adulto