Pastovaný med klasický, nebo ochucený?

Pastovaný med klasický nebo ochucený

Pastovaný med je velmi oblíbený nejenom u dětí, ale svou stále roztíratelnou konzistencí dostane všechny, kteří si chtějí med namazat na rohlík nebo jakékoliv jiné pečivo. Drží totiž jako přibitý a nikam nestéká. Také se mu říká med pastový nebo med šlehaný, ale nejčastěji prostě med pastovaný. Co je pastovaný med?

Pastovaný med je květový med

Pastovaný med je med květový přeměněný pozvolným mícháním do pastovité a stále roztíratelné konzistence. Pastovaný med je 100% med květový a nic víc, není to jiný druh medu. Jedná se o včelí med. Pastovaný med neobsahuje žádné přidané látky způsobující jeho pastovitou konzistenci. Květový med se skládá ze sladkých šťáv rostlin – z nektaru, jenž včely obohacují o výměšky svých žláz – z enzymů, přispívajících ke štěpení cukrů a dále z pylu.

Voda v medu – důležitý prvek

Voda obsažená v medu zásadně rozhoduje o jeho kvalitě. Med je hustá tekutina a voda v něm tvoří asi jednu šestinu obsahu. To je asi 14-19% vody. Med s menším obsahem vody je kvalitnější a netíhne k mikrobiální destabilizaci (kvašení). Květový med pastovaný je k vyššímu obsahu vody citlivější a proto pastujeme med s obsahem vody do 18%. Tím máme jistotu, že med nebude tíhnout ke kvašení, které se nejčastěji negativně projeví na vůni medu a jeho chuti. Kvalita našeho medu je vysoká, proto dbáme na správný výběr medu pro pastování.

Pastovaný med

Jak se stane, že tekutý med květový je med pastovaný?

Květový med se mechanickým zpracováním uvede do podoby lehce roztíratelné konzistence. Pozvolným mícháním je zbaven přirozené krystalizace, a tedy nemůže úplně ztuhnout. Med v průběhu pastování neztrácí na kvalitě, jelikož není nijak zahříván. Samotné pastování je založeno pouze na bázi mechanického pohybu – míchání.

Pastovaný med nekrystalizuje

Květový med je procesem pastování uveden do stavu krystalizace „na půl cesty“. Nemůže zkrystalizovat do velmi tvrdého stavu, ani se samovolně bez pomoci tepla ztekutit. Ztekutit ho ale je možné. Pokud se rozhodnete pastovaný med ztekutit – šetrným ztekucováním při dodržení stanovené teploty do 50°C, je možné z pastovaného medu nazpět získat čirý a tekutý květový med. Tento květový med posléze zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Nikdy se sám nevrátí do pastové podoby bez opětovného napastování.

Pastovaný med je květový med přeměněný pozvolným mícháním do pastovité a stále roztíratelné konzistence.

Pastovaný med

Ochucený med

Naší specialitou jsou ochucené medy složené vždy z nejkvalitnějšího pastovaného medu a příměsi. Do pastovaného medu zamícháváme nejčastěji koření nebo lyofilizované ovoce. V širokém sortimentu nechybí ani med s kakaem, med s rakytníkem nebo med s kávou.  Tyto medové speciality nejsou nijak konzervovány, uměle stabilizovány ani neobsahují žádná éčka.

Mezi největší pochoutky z pastovaného medu patří medy s lyofilizovaným ovocem. O lyofilizovaném ovoci píšeme v samostatném článku – Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce? Med s ovocem řadíme mezi absolutní špičku. Med jako superpotravina a lyofilizace jako naprostý vrchol kvality v oboru sušení ovoce spolu dohromady tvoří 100% přírodní produkt. Stejně tak je tomu také u ostatních příchutí v naší nabídce.

Chuťově i požitkem ochucený med předčí veškeré komerčně známé sladké pomazánky. Kompletní nabídku ochucených medů naleznete v kategorii Ochucený med.

Mohou příměsi pastovaný med znehodnotit po stránce jeho kvality?

Nemohou. Veškeré příměsi jsou do pastovaného medu zamíchány v suchém stavu. Lze tedy tvrdit, že prostým přimícháním suchého koření či lyofilizovaného ovoce snížíme podíl vody v medovém výrobku. A jak je uvedeno výše, čím menší obsah vody v medu (v tomto případě ve výrobku z medu), tím je vyšší jeho jakost.

Ochucený med