Zajímavosti o včelách. Matky, trubci a žihadla

Dobrý med máme díky včelkám, to je známá věc. A včely medonosné vytváří natolik složité a fascinující společenství, až si člověk klade otázku, jak něco takového tak malý tvoreček dokáže. Inu, včely patří mezi sociální hmyz a na jedno včelstvo můžeme také pohlížet jako na jeden veliký, složitý organismus. Zázraky přírody neznají hranic a při jejich zkoumání objevíme opravdu úžasná fakta a zajímavosti. Jako o včelách.

Každému včelstvu „vládne“ královna (matka), se kterou v úlu žijí včely dělnice a trubci. Dělnic je v létě kolem 60 tisíc, trubců několik set či tisíc. Hlavní úkoly královny představují feromonové řízení zásob pro přežití včelstva a kladení vajíček. Za jeden den jich do buněk v plástu zvládne vyprodukovat i přes 2 tisíce, což je asi dvojnásobek její vlastní váhy!

Kdy je oplodněná mladá včelí matka

Co dělá včelí matku tak výjimečnou? Líhne se už po 16 dnech od položení vajíčka, nepřehlédnete ji (délka až 25 mm) a především, jako jediná samička má vyvinuté pohlavní ústrojí. Svou slavnou chvilku – snubní prolet – si zažije během života maximálně dvakrát. Většinou ve věku 5 až 8 dnů po vylíhnutí vyletí z úlu a spáří se s 8 až 17 trubci. Děje se tak ve vzduchu, asi 20 metrů nad zemí. Po oplodnění se její váha zvýší o čtvrtinu z průměrných 200 mg zhruba o 50 mg.

Chudák trubec. Za šanci podílet se na rozmnožování platí vysokou daň. Šťastlivci po vlastním aktu hynou a ty ostatní včely vyženou z úlu. Ani bránit se nemůže. Královna ho spolehlivě přiláká mateřím feromonem a proti ostatním včelám nemá žihadlo. Suma sumárum, měří mezi 15 a 17 mm, váží 250 mg a dožívá se nanejvýše 6 týdnů.

Proč včela po bodnutí umírá

Včelí žihadlo ovšem není ve srovnání se zbraněmi jiných druhů hmyzu tolik nebezpečné. Jeho zpětnému vytažení brání tzv. vratizoubky – takže jed může o to účinněji působit – zároveň však dochází k vytržení žihadla z těla včely a jejímu uhynutí. To se týká použití žihadla proti savcům, v souboji s loupežícími jedinci vlastního druhu či s vosami ho naopak může použít mnohonásobně. Ještě před tím se aktivuje Koževnikova žláza, jejíž feromon dráždí ostatní včely k útoku na nepřítele. Jedna za všechny, všechny za jednu!

O včelách