Med jako lék: na onemocnění kůže

Ve 4. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* se zaměříme na vzhled pokožky. Hodně totiž vypovídá o našem celkovém zdraví. A zároveň nás dokáže potrápit řadou projevů, které sice neznamenají žádnou závažnou chorobu, přesto omezují komfort našeho společenského života. Obzvláště v horkém létě, kdy chodíme co nejvíce odhalení a jsme často venku, nás akné, bradavice či opary můžou nehezky zlobit. Léčivé účinky domácího medu (ale kupujte přímo u včelaře, ať je stopro přírodní!) naštěstí dokážou divy i při těchto obtížích.

Akné

Chronické onemocnění kůže akné (trudovitost) se netýká jenom puberťáků. Naopak – tzv. furunkly (hovorově „beďary“) se občas objeví snad každému z nás. Ale klid, není důvod panikařit. Vodní lázeň s rozmíchanou směsí medu a sody v poměru 1:1 umí hotové zázraky.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | jahoda s vanilkou | banánový | zázvorový | chilli

boji s rozsáhlým akné pomáhají antibakteriální vlastnosti medu zmírňující zánět. Několikrát týdně po dobu jednoho měsíce ordinujeme medovou pleťovou masku: tekutý med mažeme na čistou, suchou pokožku, necháme působit zhruba 10 až 15 minut a nakonec důkladně opláchneme vlažnou vodou. Ještě silnější kalibr při boji s akné představuje hutná pasta vytvořená smícháním 2 lžic medu s 1 lžící skořice.

Med jako lék při onemocnění kůže

Bradavice

Zdraví neškodné bradavice? Také nic moc pěkného na pohled. Běžně se odstraňují bolestivým vypálením (lokální zmrazení kapalným dusíkem). My zkusíme tmavý včelí med (smíchaný případně s propolisem). Bradavici s ním potřeme hustou vrstvou, překryjeme gázou (stačí i kosmetický tampon) a necháme pár hodin působit. Opakujeme denně, dokud bradavice, potvora jedna, neodpadne.

Opary

Velice nepříjemný dokáže být opar na rtu (herpes). Toto malé velké trápení se objevuje jako bolestivé seskupení drobných puchýřků, které svědí, pálí, praskají a vytéká z nich hnis či krev. Proti oparu se proto snažíme zakročit od samého začátku jeho projevů. Ideálně již během prvního brnění v místě, kde se teprve objeví.

Přírodní med umí doslova zázraky

Poradím dva recepty medových směsí na opar. Podle prvního smícháme lžičku jemného oleje (např. mandlového) s 1 lžičkou medu a přidáme pár kapek citronové šťávy. Směs naneseme na rty a necháme působit přes noc. Psychickou pohodu doladíme lžičkou ochuceného medu (třeba jahodového, malinového, borůvkového či rybízového). Druhou pastu na potírání oparu v jakékoliv jeho fázi vyrobíme z česneku, cibule a medu. Stroužek česneku dobře promísíme (propasírujeme nebo si pomůžeme hmoždířem) se stejným množstvím cibule a 1 lžičkou medu. A je hotovo!

Jizvy

Zatímco pro někoho mohou být jizvy znakem mužnosti, ženy se jich většinou chtějí co nejdříve zbavit. V takovém případě využijeme regenerační schopnosti medu. Funguje samostatně, ale při vhodné kombinaci jeho efekt ještě rozšíříme:

  • se sodou (v poměru 1:1) jizvy zesvětluje,
  • se skořicí čistí póry,
  • s perlovým práškem zmírňuje případné zanícení jizvy.

Lupy a šupiny ve vlasech

Mezi onemocnění pokožky se řadí další kosmetický strašák – lupy a šupiny ve vlasech. Naštěstí lze opět využít léčivých a posilujících účinků medu a pravidelně nasadit sladký medový šampón. Vyrobíme ho jednoduše: smícháme stejné množství medu a kokosového oleje (hydratuje vlasové kořínky). Po vetření do vlasů a na pokožku hlavy ho necháme kolem 10 minut působit a pak pečlivě opláchneme. Podobně používáme kašičku z 1 lžičky medu a 2 žloutků. Lupinám a šupinám stop!

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

  1. díl: Med jako lék při hojení ran
  2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence
  3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem
  4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže (právě čtete)
  5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy
  6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním
  7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.