Šípkový med, šikovný pomocník, na kterém si rádi smlsnete
Dobrota z šípkového keře, která nepíchá, ale zasáhne vás svou výraznou chutí a příjemnou vůní. Úžasný med se šípky lze doporučit nejen všem Růženkám. Přeřaďte i vy na vyšší šípkovou, protože:
- > slaďoučký medík a jedinečný šípek se výtečně doplňují a na jazyku rozpouštějí,
- > dohromady tvoří supersilnou superpotravinu, skutečné kladivo na bacily,
- > uklidňují v rozbouřeném běhu dní a zlepšují náladu,
- > jsou vhodné jako originální dárek pro každého.
Jakmile začnete pšíkat, šípek se hlásí do služby a šikuje se k útoku. Šikovný šípek s medem se prostě šikne. Vyberte si v klídku šípku, co hrdlo ráčí, stačí jednoduše vložit do košíku:
Nejprodávanější
Med se šípky z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili šípek? Když mi v dětství řekli „jdi k šípku!“, hned jsem běžel za zahradu a natrhal ho plnou misku. Pak jsem usrkával čaj s medem, to k sobě neodmyslitelně patří. Zkusili jsme tedy med se sušeným šípkem a váš čaj udělali ještě lepší. Šípek se do bacilů pustí vší silou.
Výsledná chuť je léčivá, velice typická, taková, jaká má být.
- > Zajímavost z našeho blogu: co to je Rosa canina? Přečtěte si více o šípku.
Využití medové pomazánky s šípkem
Náš ochucený med se šípky využijete dennodenně. Nejen, když potřebujete zatočit s bacily. Jeho chuť nejlépe vynikne v čaji jemné chuti – doporučujeme do čaje zeleného, bílého nebo meduňkového. Použít ho můžete i do dortu!
Šípek se pyšní vysokou hodnotou vitamínů A, B1, B2 a B3, C, E, K a P, vápníku, rutinu, organických kyselin, glykosidů, karotenoidů, pektinů a tříslovin. Především množstvím „céčka“ se proslavil. Je to učiněná vitamínová bomba a čaj z nej můžete pít celý rok.
Šípky nejen brání nachlazení a chřipce, ale také:
- > zvyšují odolnost organismu,
- > bojují s paradentózou a chorobami dásní,
- > zlepšují činnost mozku a nervové soustavy,
- > platí na záněty ledvin a močového měchýře,
- > zpevňují cévy a ulevují při bolestech (křečových) žil,
- > blahodárně působí na zažívací systém a činnost střev.
Jak vypadá ochucený med šípkový?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo, neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchanému sušenému šípku. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba šípkového medu
Ochucené šípky v medu děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o tom, jak jsme si zamilovali včely a objevili ochucené medy.
Složení šípků v medu
Složení našeho šípkového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizovaný šípek.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence a zbavený přirozené krystalizace pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.