Jahodová medová granola

Jahodová medová granola, to je chuť časného léta ve sklenici. Pokud je vám líto, že jahodová sezóna už je za námi, nevěšte hlavu a připravte si společně s námi voňavou letní granolu. Jak je dobrá, tak je zdravá!

Jahodová medová granola

Tuto granolu vykouzlíte také v bezlepkové variantě. Stačí zakoupit označené bezlepkové ovesné vločky.

Recept na jahodovou granolu s medem

Ingredience

Na 1 velkou sklenici granoly s jahodami a medem potřebujeme:

  • 200 g jemně mletých ovesných vloček,
  • 100 g ovesných vloček,
  • 50 g kešu,
  • 50 g slunečnicových semínek,
  • 50 g sezamových semínek,
  • 75 g jahodového medu,
  • 3 lžíce řepkového oleje,
  • semínka z 1 lusku vanilky.

Po upečení vmícháme:

  • 50 g kokosových plátků,
  • 50 g lyofilizovaných jahod,
  • 30 g pufovaných jáhel.

Jahodová medová granola

Postup přípravy jahodové medové granoly

Doba přípravy: cca 35 min (příprava 10 min, pečení 20–25 min)

  1. Smícháme všechny suroviny, které se pečou (vločky, kešu, slunečnicová a sezamová semínka, med, olej, vanilka), a vložíme je na pečicí papír.
  2. Pečeme asi 20 minut na 180 °C do zlatova. Občas promícháme.
  3. Po upečení přidáme ostatní ingredience a po vychladnutí uložíme do vzduchotěsné sklenice.
  4. Dobrou, vyváženou chuť!

Výživové hodnoty na 40 gramů jahodové granoly s medem

  • 226 kcal,
  • 5 g bílkovin,
  • 20,3 g sacharidů (z toho 6,1 g cukrů),
  • 10 g tuků,
  • 3,2 g vlákniny.

Jahodová medová granola

Tip: Jak na vyváženou snídani?

Vyvážená snídaně obsahuje všechny důležité živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky a ovoce nebo zeleninu. Během přípravy snídaně si proto rozdělte talíř či misku na pomyslné třetiny.

  1. Do první třetiny patří sacharidy. To jsou ovesné vločky, jáhly, pohanka, celozrnné pečivo, žitný chléb… Mohou zde být i snídaňové cereálie, ale vybírejte obezřetně. Většina běžně na trhu dostupných cereálií totiž ukrývá velké množství cukru a tuku. Pokud si tedy snídaňovou granolu děláte sami, můžete si množství tuku a cukru regulovat podle svých potřeb.
  2. Druhou třetinu zaplníme bílkovinami. To znamená jogurty, tvarohy, skyry, sýry, mlékem, kefírem…
  3. Poslední třetinu vyhradíme ovoci (zelenině). Tuk je pouze pomyslnou třešničkou na dortu – mohou to být ořechová másla, ořechy, semínka, ale i mléčný tuk, který je běžnou součástí mléčných výrobků.

Jahodová medová granola

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.