Jahodová medová granola
Jahodová medová granola, to je chuť časného léta ve sklenici. Pokud je vám líto, že jahodová sezóna už je za námi, nevěšte hlavu a připravte si společně s námi voňavou letní granolu. Jak je dobrá, tak je zdravá!
Tuto granolu vykouzlíte také v bezlepkové variantě. Stačí zakoupit označené bezlepkové ovesné vločky.
Recept na jahodovou granolu s medem
Ingredience
Na 1 velkou sklenici granoly s jahodami a medem potřebujeme:
- 200 g jemně mletých ovesných vloček,
- 100 g ovesných vloček,
- 50 g kešu,
- 50 g slunečnicových semínek,
- 50 g sezamových semínek,
- 75 g jahodového medu,
- 3 lžíce řepkového oleje,
- semínka z 1 lusku vanilky.
Po upečení vmícháme:
- 50 g kokosových plátků,
- 50 g lyofilizovaných jahod,
- 30 g pufovaných jáhel.
Postup přípravy jahodové medové granoly
Doba přípravy: cca 35 min (příprava 10 min, pečení 20–25 min)
- Smícháme všechny suroviny, které se pečou (vločky, kešu, slunečnicová a sezamová semínka, med, olej, vanilka), a vložíme je na pečicí papír.
- Pečeme asi 20 minut na 180 °C do zlatova. Občas promícháme.
- Po upečení přidáme ostatní ingredience a po vychladnutí uložíme do vzduchotěsné sklenice.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 40 gramů jahodové granoly s medem
- 226 kcal,
- 5 g bílkovin,
- 20,3 g sacharidů (z toho 6,1 g cukrů),
- 10 g tuků,
- 3,2 g vlákniny.
Tip: Jak na vyváženou snídani?
Vyvážená snídaně obsahuje všechny důležité živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky a ovoce nebo zeleninu. Během přípravy snídaně si proto rozdělte talíř či misku na pomyslné třetiny.
- Do první třetiny patří sacharidy. To jsou ovesné vločky, jáhly, pohanka, celozrnné pečivo, žitný chléb… Mohou zde být i snídaňové cereálie, ale vybírejte obezřetně. Většina běžně na trhu dostupných cereálií totiž ukrývá velké množství cukru a tuku. Pokud si tedy snídaňovou granolu děláte sami, můžete si množství tuku a cukru regulovat podle svých potřeb.
- Druhou třetinu zaplníme bílkovinami. To znamená jogurty, tvarohy, skyry, sýry, mlékem, kefírem…
- Poslední třetinu vyhradíme ovoci (zelenině). Tuk je pouze pomyslnou třešničkou na dortu – mohou to být ořechová másla, ořechy, semínka, ale i mléčný tuk, který je běžnou součástí mléčných výrobků.