Jděte do šípku v medu! Za trny se ukrývá studnice zdraví
Pošle-li vás někdo „k šípku“, neklesejte na mysli a berte to jako dobře míněnou radu. Šípkové keře jsou totiž velice účinným prostředkem k utužení zdraví. A ve skleničce šípkového medu dokážou skutečné divy. Až se jeden diví, proč princezna usnula po píchnutí něčím tak krásným a zdravým, jako je šípková růže.
Nejprve upřesním, co to vlastně šípek je. Označuje se tak plod růže šípkové a dalších příbuzných druhů. Latinsky Rosa canina = růže psí, protože Římané věřili v její schopnost léčit vzteklinu. Jejími příbuznými jsou jabloně, broskvoně nebo mandloně.
Plod tvoří složené souplodí nažek a běžně roste po celé střední Evropě. Kvete bíle či růžově během pozdního jara a před prvními mrazíky jsou šípky ideální ke sběru. Tvrdé, červeňoučké a vyzrálé, dárek přírody.
A tím bychom měli suchou teorii za sebou.
Vitamíny a léčivé látky v šípcích
Z šípků růží se vyrábí marmeláda, sirup, omáčka (vhodná zvláště ke kančí se sedmi) a ze slaďoučké dužniny po promrznutí se připravuje víno. Lidé je však především využívají ke zdravotním účelům. Už přes 2 tisíce let!
Důvodem je vysoká hodnota vitamínů A, B1, B2 a B3, C, E, K a P, vápníku, rutinu, organických kyselin, glykosidů, karotenoidů, pektinů a tříslovin. Slušná nálož.
Velký význam má především vitamín C. Například růže alpská ho obsahuje až 1 800 mg/100 g. Což je fakt hodně. Díky tomu se šípky hodí:
- pro zvýšení odolnosti organismu v podzimních měsících,
- proti nachlazení a chřipce,
- při zánětech ledvin a močového měchýře.
„Céčko“ s vápníkem a rutinem nemá v přírodě konkurenci v boji s paradentózou a chorobami dásní.
Jaká je denní dávka vitamínu C
Lidské tělo si vitamín C neumí vyrobit ani ho ukládat do zásoby. Naopak, jeho přebytek v moči vyloučí ven. Konzumujte ho proto pravidelně a v přiměřeném množství.
Kolik to je? Děti do 6 let by měly denně získat z potravy 50 až 70 mg vitamínu C, dorostenci do 15 let až 100 mg a dospělí až 130 mg (s ohledem na věk, pohlaví a fyzickou námahu).
- Náš tip: pochutnejte si na dortu s ořechy a šípkovým medem.
Velké množství vitamínu C se ukrývá v černém rybízu a v šípku. Čísla: takových 100 g černého rybízu obsahuje 150 až 230 mg vitamínu C, takže s pořádnou hrstí máte denní dávku pořešenou. A teď pozor… ve 100 g šípku se ukrývá až 740 mg „céčka“!! To už je tedy něco.
Má to ovšem trochu háček v tom, že šípek nekonzumujeme po hrstech jako černý rybíz.
Naštěstí existují způsoby, jak si rybízu i šípku dopřát dostatečné množství v přijatelné formě. Například v našem ochuceném medu.
Šípkový med a jeho zdravotní účinky
Co ještě šípek umí?
- Zlepšuje zásobování tělesných buněk kyslíkem.
- Zpevňuje cévy a ulevuje při bolestech(křečových) žil.
Potřebujete se dobře soustředit, například při práci? Chcete posilovat svou nervovou soustavu? Hledáte prostředky ke zvýšení sexuální touhy? S tím vším vám šípek pomůže.
Šípkový čaj je zkrátka učiněná vitamínová pecka a můžete ho pít od podzimu do jara. Nebo si pravidelně dopřávat lžičku našeho šípkového medu (vyzkoušejte třeba naše podzimní tipy).
Nemusíte se při tom bát ani nepříjemných účinků na zažívání. Zásluhou pektinů a kyselin totiž šípky blahodárně působí na zažívací systém a činnost střev.