Řeřicha peruánská maca a med

Přezdívky jako peruánský ženšen či peruánská viagra hovoří za všechno a vykreslují před námi bylinu takřka všemocnou, zázračnými účinky oplývající. Pověst, která řeřichu peruánskou předchází, však není příliš daleko od pravdy. Tahle kytka totiž skutečně umí divy a našemu zdraví je velice prospěšná. My ji přidáváme do medu s macou… cože to, maca? Vysvětlíme a ještě o řeřiše přidáme spoustu zajímavostí.

Maca (nebo také maka) je české označení pro řeřichu peruánskou (Lepidium meyenii), rostlinu z Jižní Ameriky, která se v poslední době těší nebývalé popularitě díky svému pozitivnímu vlivu na lidský organismus. Její blahodárné schopnosti znali už obyvatelé peruánských And ještě před vznikem mocné říše Inků. Bulvy řeřichy pojídali vařené i pečené v popelu, ale také strouhané, sušené a rozvařené v mléce na kaši. Kvašený nápoj z ní se nazývá „maca chica“.

Sušenky s macou a skořicí

Tradiční peruánské lékařství využívalo řeřichu k léčbě souchotin, neplodnosti, chudokrevnosti, nádorů žaludku, poruch čmýry, obtíží při přechodu i pro povzbuzení mužské „mužné síly“.

Moc řeřichy peruánské zřejmě souvisí s drsnými vysokohorskými podmínkami, ve kterých roste. Pro přežití v nadmořské výšce až 4 500 metrů, v kamenitých lokalitách s ostrým sluníčkem, třeskutou zimou (do -20 °C) a prudkým vichrem, si vytváří síly a energie na rozdávání. Patří k nejvýše se vyskytujícím rostlinám a po přesazení do teplejších oblastí dokonce zpomaluje růst, tak moc má hory ráda.

Huayna Picchu pohoří v Peru kde se Maca vyskytuje

Historie řeřichy peruánské

Zmínku zasluhuje nejen zeměpisná výška výskytu řeřichy peruánské, ale také doba jejího využívání lidmi. O schopnostech byliny, téměř neomezeném zásobníku energie a plodnosti, věděli jihoameričtí domorodci a po objevení kontinentu bylo jen otázkou času, než se dostane i do Evropy. Vojáci conquistadorských armád se začali macou „dopovat“ před bojem natolik, až některým z nich nezdravě zvýšila libido. V roce 1553 rostlinu zevrubně studoval Cieza De Leon.

O sto let později už bylo jasné, že maca je dobrá jak pro povzbuzení plodnosti a doplnění energie, ale i pro léčbu řady neduhů. Důkladně ji popsal a do botanické taxonomie zařadil Gerhard Walpers roku 1843, ovšem na využití v globálním měřítku si řeřicha peruánská musela ještě nějakou dobu počkat. O tom – a podrobně taktéž o léčivých účincích macy – si však budeme povídat příště.

Prohlédněte si naše medové pochoutky s Macou

Řeřicha peruánská a med