Medovina v zimě. Naučíme se ji ohřívat i pít

Už staří Keltové moc dobře věděli o pozitivních účincích medoviny. Popíjeli ji při slavnostních příležitostech, jako aperitiv, na zdraví či jen tak na chuť. A během dlouhé, chladné zimy si tento kvašený nápoj z medu ohřáli, aby jim šmakoval ještě lépe. Tak co, necháte se inspirovat?

Běžně se medovina pije při pokojové teplotě jako červené víno. V parném létě přijde k chuti vychlazená, v zimních měsících naopak příjemně teplá. Nebojte se toho – ohřevem zvýšíte její aromatičnost i chuť a pití povýšíte na skutečně mimořádný zážitek. Teplá medovina zahřeje tělo, povzbudí mysl a navíc podpoří trávení.

Recept na horkou medovinu zvládne každý

Příprava horké medoviny není nic složitého, avšak měli bychom dodržovat správný postup, jinak bude výsledek stát za starou belu. Medovinu ohříváme v nekryté nádobě (třeba v rendlíku), ideálně ve vodní lázni, případně na mírném plamenu. Teplota ohřevu by neměla překročit 50, maximálně 60 °C a nápoj nesmí v žádném případě začít bublat. Jakmile z medoviny začne lehce vycházet pára, odstavíme ji z plotny.

Ohříváním množství, které zvládneme ihned spotřebovat, se vyhneme opakovanému ohřevu, při kterém nápoj ztrácí prospěšné látky. A ještě: při popisu přípravy jsme nezmínili mikrovlnnou troubu – opravdu se jí raději vyhněme. Kdy už to však nejde jinak: postupujeme podle jednoduchého vzorce, že s běžnou mikrovlnkou (výkon 800–900 W) ohřejeme 1 dcl medoviny za 30 vteřin.

Jak pít teplou medovinu

Tak, medovinu jsme ohřáli, a co dál? Nalijeme si ji do whiskové skleničky nebo skleněného hrníčku a počkáme chvíli, až trošku zchladne. Můžeme lehce zředit vodou – bacha, horká medovina má sílu! – a můžeme se do té dobroty pustit. Nemusíme přidávat žádná koření, ani dochucovadla (honí-li nás mlsná, což takhle vyzkoušet naši medovinu mandlovou) a jenom si užíváme její barvu i chuť.

A když píšeme „užíváme“, tak tím opravdu myslíme popíjení na úrovni posvátného obřadu. Legendy tvrdí, že medovinu – zdroj života, moudrosti a odvahy – údajně popíjeli pod názvem ambrosie už antičtí bohové. Za jednou sklenkou medoviny navíc leží moře práce: tisíce nalétaných kilometrů pilných včeliček, stovky hodin úsilí nás včelařů, desítky dnů dřiny v medové manufaktuře a nakonec i jeden příběh vašeho nákupu a příležitosti, při které si ji dopřejete.

Medovina Včelařství Domovina