❤️Valentýnské slevy až 25 % do 11. 2. || Zásilkovna zdarma od 1 000 Kč🚚

Medovina v zimě. Naučím vás ji ohřívat i pít

Už staří Keltové moc dobře věděli, že medovina je fajn. Popíjeli ji při slavnostních příležitostech jako aperitiv, na zdraví či jen tak pro chuť. A během dlouhé, chladné zimy si tento kvašený nápoj z medu ohřáli, aby jim šmakoval ještě lépe. Tak co, necháte se inspirovat?

Medovina Včelařství Domovina 

Běžně se medovina pije při pokojové teplotě jako červené víno. V parném létě přijde k chuti vychlazená, v zimních měsících naopak příjemně teplá. Nebojte se toho – ohřevem zvýšíte její vůni i chuť a pití povýšíte na skutečně mimořádný zážitek. Teplá medovina zahřeje tělo, povzbudí mysl, a navíc podpoří trávení.

Recept na horkou medovinu zvládnete v pohodě

Příprava horké medoviny není nic složitého. Měli byste však dodržovat správný postup, jinak bude výsledek stát za starou belu. Medovinu ohřívejte v nekryté nádobě, použijte třeba v rendlík.

A teď: ponořte ho do vodní lázně, případně dejte na mírný plamen. Teplota ohřevu by neměla překročit 50, a už vůbec 60 °C.  Nápoj nesmí v žádném případě začít bublat! Jakmile z medoviny lehce vychází pára, odstavte ji z plotny.

Opakováním ohřevu nápoj ztrácí prospěšné látky. Vyhnete se tomu ohříváním množství, které zvládnete ihned spotřebovat.

A ještě: při popisu přípravy jsem nezmínil mikrovlnnou troubu – opravdu se jí raději vyhněte. Kdy už to však nejde jinak, postupujte podle jednoduchého vzorce. Platí, že s běžnou mikrovlnkou (výkon 800 až 900 W) ohřejete 1 dcl medoviny za 30 vteřin.

Jak pít teplou medovinu

Tak, medovinu jste ohřáli, a co dál? Nalijte si ji do whiskové skleničky, skleněného hrníčku nebo kamkoliv jinam (v Irsku se ještě dnes používají hliněné poháry), klidně až po okraj. Počkejte chvíli, než trošku zchladne. Případně ji lehce zřeďte vodou – bacha, horká medovina má sílu! – a můžete se do té dobroty pustit.

Používáme ověření věku Adulto