Med v těhotenství

Každá nastávající maminka si pokládá otázku, jakou životosprávu zvolit, aby co nejlépe prospívala ona i miminko v bříšku. Jeden ze základních faktorů pozitivně ovlivňujících správný vývoj nenarozeného dítěte představuje zdravá strava. Její součást vždy tvořil med – a v těhotenství to platí dvojnásob.

Med je nejvhodnější a nejpřirozenější doplněk těhotenského jídelníčku. Výtečně nahrazuje cukr a obsahuje stopové prvky přispívající ke správnému vytvoření tělíčka i rozvoji vitality novorozence. A samozřejmě ukrývá spoustu vitamínů včetně univerzálního „céčka“. Náš ochucený Medvěd má vitamínů v závislosti na příchuti ještě více a záleží už jen na vašem jazýčku, dá-li přednost rybízu, meruňce nebo třeba jahodě.

Med a těhotenství

Kolik medu jíst v těhotenství

Těhotná žena by údajně za 9 měsíců měla spořádat 5 kilogramů medu, což odpovídá 2 až 6 čajovým lžičkám denně (pozor na alergii na med). Jinak lze toto množství definovat také jako přiměřené, rozhodně se tedy medem cíleně nepřejídejte nebo neomezujte jídelníček pouze na něj – v těhotenství více než kdy jindy platí zásada pestré a vyvážené stravy. 

Ochucený med se svými příchutěmi takovému požadavku vyhovuje dokonale. Nezapomínejte zároveň na dostatek ovoce a zeleniny včetně zelí, cibule a nakládaných okurek, mléčných výrobků, másla a jogurtů, tmavého pečiva, vajec či těstovin. Dopřát si můžete i maso (zkuste kachní prsíčka s medem) a lehké moučníky (např. báječné skořicové šneky, perníčkový cheesecake či medovník s borůvkovým medem).

V těhotenství dvojnásob je pro tělo důležitý dostatečný příjem tekutin. Máme pro vás celou plejádu tipů a receptů na medové nápoje, které posílí vaše tělo a zpříjemní čekání na váš velký den. Inspirovat se můžete nápojem stoletých, bosenskou kávou či rozmanitými limonádami. Lahodnou chutí se pyšní medové nápoje s mlékem jako vaječné mlíčko, jablkový jogurťák nebo proslulé medvědí mléko.

Med v těhotenství

Recepty na těhotenské neduhy

Nejčastější těhotenskou obtíž představuje ranní nevolnost, kterou trpí až dvě třetiny žen. Blahodárně proti ní působí menší dávky zázvorového čaje s medem – nebo rovnou náš borec Medvěd zázvorový. Na nachlazení, ke kterému jsou těhotné ženy náchylnější, platí „neobyčejný“ obyčejný čaj s medem a citrónem a také cibulový sirup s medem. A na těhotenské pálení žáhy výtečně pomáhá výše zmiňované medové mléko.

Přečtěte si také: Až se miminko narodí, aneb med ve výživě dětí.