Skořicoví šneci

Nejlepší podzimní recept na výrobu skořicových šneků. Potěší opravdu každého, kdo si rád zamlsá!

Na skořicové šneky potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky,
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 1 balíček sušeného),
  • 250 ml mléka,
  • 60 g cukru krystal (nebo třtinového),
  • 100 g změklého másla (nejlépe 50 g másla a 50 g sádla),
  • 2 žloutky,
  • špetku soli.

Na výrobu náplně si připravíme:

  • 100 g másla,
  • 50 g cukru krystal (nebo třtinového),
  • 2 rovné lžíce skořice,
  • 1 balíček vanilkového cukru.

Zvolíme-li čerstvé droždí, rozdrobíme ho do teplého mléka (ne horkého!), rozmícháme s lžičkou cukru, poprášíme lžící mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odstát. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, přidáme cukr, uděláme důlek a vlijeme vzešlý kvásek (nebo vsypeme sušené droždí a dolijeme teplé mléko).

Promícháme a přidáme změklé máslo a žloutky. Řádně vymísíme v těsto, avšak nepřidáváme mouku. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 60–90 minut. Mezitím si připravíme náplň: do rozpuštěného másla vmícháme cukr (i vanilkový) a skořici, můžeme ozvláštnit třeba půl lžičkou kardamomu. Necháme vychladnout (možno i v lednici).

Zlehka rozválíme těsto na obdélník cca 55 x 35 cm. Mašlovačkou potřeme náplní, zarolujeme jako dlouhou roládu a ostrým nožem (nití, vlascem) krájíme jako knedlíky na zhruba 2 cm silná kolečka. Skládáme řezem dolů na plechy vyložené pečicím papírem nebo do pekáčů vymazaných máslem.

Přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout, mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme dozlatova asi 10–15 minut. Po vytažení ihned mašlovačkou potřeme rozpuštěným máslem. Medvěda perníčkového můžeme přimíchat do másla nebo pokapat až na závěr.

Recept od: https://www.instagram.com/marketa_v_troube/

pernickovy_sneci