Velikonoční beránek

Blíží se Velikonoce a k nim neodmyslitelně patří pečený velikonoční beránek. Pečeme ho doma s láskou.

Velikonoční Beránek

My pečeme beránka z třeného těsta, do kterého dáváme také květový med. Jako očička mu dáme rozinky a také ho posypeme moučkovým cukrem. Zbývá už jen mašlička na krk pro parádu. Prostě krasavec. Mňam! My ho jíme od zadečku :-)

Recept jednoduše a přehledně

  • 6 vajec
  • 25 dkg másla
  • 20 dkg cukru krupice
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 6 lžic tekutého květového medu
  • rozinky
  1. Do misky dáme oddělené žloutky, změklé máslo a cukr. To všechno mícháme – „třeme“ až je ze směsi vzdušné světle žluté těsto.
  2. Do těsta postupným zamícháváním přidáváme mouku, citronovou kůru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vlažné mléko, med a rozinky. Nezapomeňte si nechat stranou dvě rozinky na očička.
  3. V poslední fázi přidáme bílky ušlehané do bílé pěnové konzistence – do sněhu.
  4. Těsto vylijeme do vymazané formy máslem a vysypané hrubou moukou. Pozor: dobře vymazat a vysypat především na čumáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C 50 minut. Upečené těsto poznáme zabarvením – zlatohnědé a vpichem špejlí – těsto nesmí na špejli ulpívat v syrovém stavu, špejle musí zůstat po vpichu čistá a suchá.

Tip: očička lze nejlépe přilepit cukrovou polevou nebo rozehřátou čokoládou na pečení

Víte, že med při pečení zásadně neztrácí na vlastnostech a svých cenných látkách? Více čtěte v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek - bez něj se Velikonoce neobejdou. Veselé Velikonoce přeje Josef a Alena Včelařství Domovina

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení