Od 100 Kč do výdejen ZADARMO 🔥

Pro koho není vhodný med. Ano, i to se může stát

Med je hodnotná potravina od včeliček, která navíc skvěle chutná. V tomto článku si však přečtěte o výjimkách, kdy med vhodný není. Přestože se najdou lidé, kterým med bohužel nelze doporučit, pro všechny ostatní pořád zůstává jako vynikající varianta přírodního sladidla.

Pro koho není vhodný med

Med není vhodný pro kojence

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje nepodávat med dětem mladším jednoho roku. Důvod? Možný obsah patogenu Clostridium botulinum, který způsobuje onemocnění kojenecký botulismus. Kojenec totiž ještě nemá dostatečně vyvinutou střevní mikroflóru, která by zabránila usídlení Clostridium botulinum v tenkém střevu. Bakterie produkuje botulotoxin a ten blokuje uvolňování acetylcholinu z nervových zakončení a zastavuje jejich činnost. To může vést k postupnému ochrnutí svalstva.

Po prvním roce života se už mikroflóra dítěte vyvine natolik, že si s případnými sporami Clostridium botulinum hravě poradí. Děti starší jednoho roku můžou medík bezpečně pojídat.

Med nepatří na dudlík

Možná už jste se setkali s dobře míněnou radou typu: „když ti tak pláče, dej mu dudlík do medu a bude klid“. Nad touto „dobrou“ radou padají do mdlob všichni zubaři a dětští lékaři. Přece nechcete, aby vaše dítě mělo tzv. „medové zuby“. Kaz na nich způsobují bakterie, které se živí sacharidy (převážně jednoduchými) ze stravy. Med tedy rozhodně na dudlík nepatří – stejně jako další sladkosti, třeba čokoláda.

Med při cukrovce záleží na okolnostech

Názor na mlsání medu při cukrovce prošel v poslední době mnoha změnami. Od úplného zákazu po naprosto volnou konzumaci. Odborníci dnes doporučují spíše radit každému nemocnému zvlášť podle jeho stavu.

V těle to funguje tak, že většina snězeného jídla se v něm rozloží na jednoduchý cukr – glukózu. Tu lidské tělo využívá jako zdroj energie. Bez hormonu inzulinu ale buňky energii z glukózy v krvi získat neumí.


Co to je cukrovka (diabetes mellitus)? Hlavním a společným projevem tohoto chronického metabolického onemocnění je hyperglykémie. Ta vzniká v důsledku nedostatku inzulinu. Proto lidé s cukrovkou nemohou využívat svou krevní glukózu.


Med obsahuje asi 38 % glukózy, která při zpracování v lidském organismu vyžaduje určité množství inzulinu. Proto záleží na každém pacientovi a doporučení jeho lékaře, jestli pro něho med vhodný je, či nikoliv.

Med nemůžou lidé s alergií na něj

Alergie na med je velice vzácná a hrozí spíše člověku alergickému na pyl nebo včelí bodnutí. Odborníci odhadují její výskyt na méně než 0,001 % v běžné populaci. Pokud máte podezření na alergii na med, proberte to se svým lékařem.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

zázvorový | malinový | borůvkový | skořicový | rybízový

Jak vidíte, kromě výše uvedených výjimek je med vynikající potravina vhodná pro každého. Skvělá k mlsání, posilování organismu a využití v kuchyni. Aby ne, když včelky med vyrábí ze slaďoučkého nektaru lučních květin. Obsahuje vitamíny i minerály, v podstatě v něm chybí tuky a lidské tělo ho snadno stráví a rychle z něj získá energii. Je to takový malý zázrak.

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.