Medové nápoje II.

Pokud do hrnku (nebo sklenice) přidáme med, vznikne nám něco hodně zdravého a zároveň i hodně dobrého. Med zkrátka umí. Na následujících řádcích nebudeme experimentovat a pustíme se do medových nápojů ověřených, tudíž chutných, organismus posilujících a v neposlední řadě také snadno zhotovitelných.

Med zdraví od včel

Úplný základ představuje čaj s medem, skvělý při nachlazení i při posezení v rodinném kruhu. „To nic není, to umíme,“ říkáte? Vyzkoušejte následující recept a získáte vynikající čajík, že už jiný chtít nebudete. Nejdříve si připravíme bylinkovou směs – po 20 g květu heřmánku, lipového květu a listů meduňky, k tomu 40 g celých šípků. Dvě čajové lžičky směsi přelijeme čtvrtlitrem horké vody a asi 20 minut necháme pod pokličkou. Nakonec, podle chuti a nálady, přidáme do šálku 1 až 2 lžičky medu (Což vyzkoušet třeba borůvkový med s vůní léta?).

Heřmánkový čaj

Vitamínový nápoj stoletých

Podobně si nachystáme posilující, ozdravující a svěže chutnající „nápoj stoletých“. Asi 30 g propláchnutých a rozmačkaných sušených bobulí černého bezu vaříme 1 hodinu v půl litru vody. Nápoj necháme vychladnout, přecedíme ho a opět zahřejeme. A nakonec ochutíme 50 g medu.

Nápoj z černého rybízu

Obranyschopnost našeho organismu proti bacilům útočícím hlavně v zimě zvyšuje také míchaný vitamínový nápoj. Jak na něj? Do 1 l horké vody nasypeme 2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku, necháme 10 minut pod pokličkou, scedíme a přikápneme šťávu z citrónu a grapefruitu (či pomeranče). Na závěr samozřejmě osladíme 100–150 g medu (Což vyzkoušet třeba med s chilli se silou vskutku medvědí?). Ňamina pro každý den.

Grapefruit

Tajemný recept na závěr

Popadne-li nás chuť na něco trochu víc svěžího, můžeme místo obligátní citrónové šťávy s medem zkusit šťávu mrkvovou (jablečnou). Oškrábeme 2 mrkvičky (jablíčka), nastrouháme a přepasírujeme přes převařenou tkaninu. Šťávu osladíme lžičkou medu a mlsáme to. Jako alternativu použijeme jablečný mošt, doplníme několika kapkami citrónu a zředíme perlivou vodou.

Nápoj z mrkve

A na konec odměna pro všechny, kdo dočetli až sem: prozradíme recept na falešné strdí! Je to snadné, smícháme jablečný mošt s medem a ozdobíme špetkou mleté kávy. Tak ať nám s medovými nápoji chutná a jsme zdraví po celý rok!

Jablečný mošt s medem