Včely, med a film

Řekne-li se „včela ve filmu“, zřejmě každého okamžitě napadne kreslený seriál Včelka Mája. Na konci 80. let se u nás těšil masové popularitě, za kterou vděčil i titulní písni od skladatele Karla Svobody v podání Karla Gotta. Není bez zajímavosti, že první díly seriálu spatřily světlo světa už v roce 1975. Vznikly díky německo-japonské spolupráci – v zemi vycházejícího slunce se postarali především o animaci.

Německo-francouzské pokračování z roku 2012 sice z původní poetiky hodně ztratilo (hlavně vinou upachtěné 3D animace), přesto více než stovka dílů potěší především nejmenší diváky. Veselá Mája, teta Kasandra, popleta Vilík, luční koník Hop a další hrdinové spisovatele Waldemara Bonselse se objevují také v pozdějším celovečerním filmu.

Včelka Mája

Včelí pohádky i dramata

Včely samozřejmě poletují v celé řadě klasických tuzemských seriálů ze života hmyzí říše. Pro příklady netřeba chodit daleko, stačí vzpomenout na Broučky, Ferdu mravence, Příběhy včelích medvídků, proletí se i v Krtečkovi. Včelky a medík neunikli ani hollywoodské módě animáčů pro celou rodinu. V komedii Pan Včelka jim propůjčily hlasy slavné osobnosti v čele s Matthewem Broderickem, Renée Zellweger, Johnem Goodmanem, Alanem Arkinem, Larry Kingem nebo Barry Levinsonem.

U hraných filmů mívají včely roli spíše symbolickou. K nejznámějším případům patří historické drama Údolí včel s Petrem Čepkem a Janem Kačerem v hlavních rolích, sága slovenského zednického rodu Pichandů z přelomu 19. a 20. století Tisícročná včela či hořká komedie z venkovského prostředí Divoké včely. Tísnivou náladou s optimistickými záblesky oplývají snímky Tajný život včel a Med v hlavě.

Film a včely

Dokumenty o včelách

Někdy se vztah mezi lidmi a včelami posouvá do tragické roviny. Reálně se na tuto problematiku snaží dívat československý film Cena medu (1986), příběh chlapce v ohrožení života po pobodání včelím rojem. Akční, napínavou podívanou založenou výlučně na pocitu strachu se snaží vybudovat americký horor Smrtící roj.

Pokud se chcete ze života včel dozvědět opravdu co nejvíce, nezbude vám nic jiného, než sáhnout po dokumentech (čest výjimkám jako makedonská Země medu a turecký Med). K těm nejvíce povedeným se řadí hledání důvodu vymírání včel ve snímcích Víc než jen med a Vanishing of the Bees.

Včelstva v kalifornských mandlových sadech