Rybíz v medu, potěšení z černé kuličky a včelí plástve. Naberte si!
Rybíz a med, to se rýmuje. A navíc – rybízový med skvělý nejen na rýmu je. Když se kyselá chuť rybízu rozloží ve sladkém medu, rybízová mega dávka vitamínu C už prostě nikomu úsměv nezkřiví.
- > Typickým rysem rybízového medu je vyvážená chuť a svádivá vůně.
- > Rybíz v medu přináší potěšení z černé kuličky a včelí plástve.
- > Pro ještě lepší požitek jsme přeseli a odebrali pecičky.
Orybízujte si život a objednejte si rychle rybízový med:
Nejprodávanější
Med s černým rybízem z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili černý rybíz? Na zahrádce ho bylo vždycky dost. Stačilo otevřít pusu, natrhat plnou hrst a ham! to si dám. Šťavnatý, plný vitamínů. Ale co s tou trpkou kyselostí? Teď už to víme. Skvěle se hodí do slaďounkého medíku!
Výsledná chuť je vyvážená a podpořená svádivou vůní. Malé černé bobulky plné kyselé v kombinaci s pastovaným medem nechutnaly nikdy líp.
- > Zajímavost z našeho blogu: proč je pro nás kyselina L-askorbová v rybízu tak důležitá?
Využití medové pomazánky s rybízem
Náš med s rybízem, ryzí zdroj vitamínů, využijete během celého roku. Když je krize, rybízový med pomůže. V čaji chutná stejně dobře jako na toustu. Na teplých palačinkách nebo vdolcích se rozpustí a chutná nepopsatelně dobře. Můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, pudinky).
Černý rybíz řadíme kvůli mimořádnému množství vitamínu C mezi superpotraviny. Dodává tělu energii, posiluje činnost srdce, svalů a žaludku, mírní průjem a řeší rozhozené trávení. Slouží jako prevence v boji s artritidou, aterosklerózou, demencí, ledvinovými kameny, rakovinou a mnoha jinými zdravotními obtížemi.
Jak vypadá ochucený med rybízový?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo. Neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchanému sušenému rybízu. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba černého rybízu v medu
Ochucený med s černým rybízem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o naší cestě k lásce ke včelám a vzniku ochucených medů.
Složení rybízového medu
Složení našeho černého rybízu v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mrazem sušený rybíz.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence. Přirozené krystalizace ho zbavujeme pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.