Černý rybíz, vitamín C a med

Podzim už pomalu začíná klepat na dveře a s ním i období rýmiček, kašlíků a dalších projevů nachlazení. Vynikajícím způsobem, jak s podzimními útoky bacilů zatočit, představuje dostatek vitamínu C v těle. Velké množství ho najdete například v černém rybízu, na kterém si pochutnáte v našem rybízovém medu.

Vitamín C posiluje přirozenou obranyschopnost a zvyšuje odolnost proti chladu. Ve spojení s otužováním (např. saunováním), pohybem, sportem, dostatkem spánku a zdravou stravou obecně vytváří účelnou hráz proti neřádům, které se během sychravého podzimu snaží proniknout do organismu.

Černý rybíz plody

Jak vitamín C pomáhá lidskému tělu

Kyselina L-askorbová, jak se vitamín C označuje v chemickém názvosloví, však pomáhá našemu zdraví nejen na konci roku. Jedná se dokonce o nejčastěji používaný vitamín. Aby ne, když zabírá při infekcích a infekčních chorobách vůbec, uplatňuje se při tvorbě vaziva a snižuje pravděpodobnost vzniku srdečních a cévních onemocnění. „Céčko“ je vynikající při hojení ran, regeneraci kostních tkání a fyzické aktivitě.

Má to ovšem jeden háček. Vitamín C si lidské tělo neumí ani vyrábět, ani ukládat do zásoby. Důležité je proto konzumovat ho pravidelně (se slaďoučkým medem to není problém) a v přiměřeném množství, neboť jeho nadbytek organismus nevyužije a v moči vyloučí z těla. Děti do 6 let by měly denně získat z potravy 50 až 70 mg vitamínu C, mládežníci do 15 let až 100 mg a dospělci podle věku, pohlaví a fyzické námahy až 130 mg.

Lidské tělo si vitamín C neumí vyrobit ani ho ukládat do zásoby, jeho přebytek naopak v moči vyloučí ven. Zásadní proto je konzumovat ho pravidelně a v přiměřeném množství. Kolik to je? Děti do 6 let by měly denně získat z potravy 50 až 70 mg vitamínu C, dorostenci do 15 let až 100 mg a dospělí až 130 mg (s ohledem na věk, pohlaví a fyzickou námahu).

Velké množství vitamínu C se tedy ukrývá v černém rybízu a v šípku. Kolik to je? Takových 100 g černého rybízuobsahuje 150 až 230 mg vitamínu C, takže s pořádnou hrstí máte denní dávku pořešenou. A teď pozor, ve 100 g šípku se ukrývá až 740 mg „céčka“! Má to ovšem trochu háček v tom, že šípek nekonzumujeme po hrstech jako černý rybíz.

Naštěstí existují způsoby, jak si rybízu i šípku dopřát dostatečné množství v přijatelné formě. Například v našem ochuceném medu ☺.

Černý rybíz bohatý zdroj vitaminu C

Pozitivní vliv černého rybízu na naše zdraví

Právě černý rybíz platí za mimořádně bohatý zdroj vitamínu C, mnohem hodnotnější než většina ostatního ovoce. Kam se na černý rybíz hrabou pomeranče nebo citróny! Vždyť 100 g černého rybízu obsahuje 150 až 230 mg vitamínu C, takže s pořádnou hrstí máte denní dávku pořešenou. Rybíz navíc díky svému kyselému prostředí dokáže „céčko“ déle uchovat.

Černý rybíz je král. Dostal se k nám ze severní Asie a řadíme ho mezi tzv. superpotraviny. Kromě toho, že obsahuje opravdu hodně vitamínu C, ukrývá také vitamíny B, E a P, posiluje činnost srdce, svalů a žaludku, mírní průjem a vůbec řeší rozhozené trávení. Slouží jako prevence v boji proti ledvinovým kamenům, rakovině, demenci, artritidě, ateroskleróze a řadě jiných zdravotních obtíží. Zásluhou lehce stravitelné glukózy a fruktózy dodává dostatek energie.

Perfektní způsob, jak do sebe dostat vitamín C v černém rybízu, dokáže vykouzlit sklenička našeho ochuceného rybízového medu.

Prohlédněte si naše medové pochoutky s černým rybízem

Černý rybíz zdraví prospěšný