Medové Vánoce a Silvestr. Užijte si je na jedničku!

Vánoce, Vánoce přicházejí a já jsem si pro vás připravil několik tipů, jak je co nejlépe prožít i díky medu. Nebojte, nebudu doporučovat mazání tváří medem, aby vás lidé měli rádi. To radila staroslovanská magie a my si med raději mažeme na pečivo. A vůbec známe spoustu lepších způsobů, jak ho během nejhezčích svátků v roce využít.

Kakaové boby v medu

Nejprve se ale rychle podíváme, co vlastně v čase adventním dělají naše včelky. Mají rády chladné a zasněžené Vánoce, v úlu si spokojeně vrní semknuté v chomáči a udržují v něm teplo. Vyživují se co nejméně, aby kvůli vyprazdňování nemusely vyletovat. A včelař jim během zimního odpočinku zajišťuje klid před útoky nenechavců jako hlodavci a žluny.

O včely je zkrátka potřeba se starat. Aby bylo hodně medu! Jak byste ho potom chtěli využít v té dlouhé řádce receptů na vánoční cukroví!? Ať už se jedná o klasiku v podobě včelích úlků, skořicových hvězdiček nebo medových kuliček, bez medu se při jejich výrobě prostě neobejdete. A co teprve takové medové perníčky, ihned měkké, sladké a voňavé! Udělejte z nich ještě perníčkový dort.

Medové dobroty pro Ježíška a na Nový rok

Velká bašta je také namáznout si med na čerstvou vánočku. Doporučuji vyzkoušet různé varianty ochucených medů – za základ považuji jahodový, malinový a rybízový. A co takhle vánočka s medíkem skořicovým? Nebo meruňkovým medem mazané pracny…

Medové perníčky

Medem vylepšíte i spoustu tradičních vánočních pokrmů. Nemyslím tím zrovna vinnou klobásu, která oslavuje slunovrat, protože stočená po osmahnutí připomíná slunce. Ale třeba takový losos na medu, to už je jiná.

Podobně to platí pro nápoje. Ať už se budete připravovat na Štědrý večer, nebo na silvestrovské oslavy, určitě si pochutnáte na medovém punči, zázračném zlatém mléku či zahřívacím horkém jablku s medem – lze přidat alkohol dle chuti. Už tři dny před posledním dnem v roce se pusťte do přípravy likéru z medu a vodky.

Na závěr musím připomenout, že na Vánoce můžete nadělit skvělý dárek z medu. Uděláte tím velkou radost komukoliv. U nás si vyberete z pestré palety sladkých včelích výrobků mnoha velikostí. Poctivý domácí med je totiž chutný, má pozitivní vliv na zdraví a k tomu si jeho konzumací hlídáte kalorie.

Dřevěná dárková bedýnka s medem a hrnečkem

Vánoční inspirace

para ořechy v medu | kaštanový med z Itálie | ananasový med | dárkový voucher 1 000 Kč | kakaové boby v medu | dřevěné bedýnky s medem | jahody s pravou vanilkou

Další zajímavé články na našem blogu