Recept na medové včelí úlky. Taková vánoční klasika, které se snad nikdy nepřejíte.
Na medové včelí úlky potřebujeme:
- 200 g piškotů (ideálně část nahradíme mletými ořechy),
- 4 lžíce Medvěda kakaového,
- 4 lžíce rumu,
- 2 lžíce holandského kakaa,
- 120 g cukru moučky,
- 90 g másla,
- 1 lžičku skořice,
- piškoty.
Na výrobu náplně si připravíme:
- vaječný likér (nebo 200 g karamelového kondenzovaného mléka),
- 125 g másla.
Piškoty (případně i ořechy) rozmixujeme najemno. Přidáme rozpuštěný med, rum, kakao, cukr, skořici, rozpuštěné máslo a vytvoříme těsto. Zkusíme z těsta vytvořit malou kuličku, a pokud se směs příliš drolí, můžeme přidat trošku rozpuštěného másla. Celé těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat v lednici.
Pustíme se do náplně. Úlky můžeme plnit tradičně vaječným likérem, nebo karamelovým krémem bez alkoholu: smícháme (vyšleháme) karamelové kondenzované mléko (lze koupit hotové, již se nemusí vařit) se změklým máslem a též dáme do lednice.
Poté si vyložíme formičku na úlky potravinářskou fólií, vtlačíme malý kousek těsta, obrácenou stranou tenké vařečky uděláme důlek, naplníme vaječným likérem (karamelovým krémem) a přitiskneme piškot. Úlek vyjmeme z formičky a vložíme do uzavíratelné krabičky, kterou skladujeme v chladu.
Pokud si chcete připravit světlou variantu úlků, stačí vynechat kakao a med nahradit například Medvědem švestkovým se skořicí.
Zdroj: https://www.instagram.com/marketa_v_troube