Medové včelí úlky barevné, tak trochu jiná bonboniéra

Vosí hnízda, nebo včelí úly? Jak je to u vás? Za nás rozhodně včelí úly, to je přece jasné. Ale ne jen tak ledasjaké. Nachystala jsem pro vás recepty na plnou bonboniéru svěžích medových úlků.

Medové včelí úlky

Tip: Sušenky bez cukru místo piškotů

Pro přípravu těchto úlů jsem použila sušenky bez cukru od značky Gullon. Jejich druhou výhodou je větší množství vlákniny. Na druhou stranu obsahují i větší množství tuku. Zaleží tedy na vás, jestli použijete tyto sušenky, nebo klasické piškoty.

Recept na medové včelí úlky

Na medové úly potřebujeme (na těsto):

Malinové - 25 ks Matcha - 25 ks Višňové - 25 ks Borůvkové - 25 ks Spirulinové - 25 ks
Sušenky bez cukru Gullon (nebo piškoty) 170 g 170 g 170 g 170 g 170 g
Cukr moučka 80 g 80 g 80 g 80 g ---
Máslo 60 g 60 g 60 g 60 g 60 g
Rum 2 lžíce 2 lžíce 2 lžíce 2 lžíce 2 lžíce
Mléko 1–3 lžíce 1–3 lžíce 1–3 lžíce 1–3 lžíce 1–3 lžíce
Přísada 30 g rozmixovaných lyofilizovaných malin, prosátých bez zrníček 1 lžíce matcha 30 g rozmixovaných lyofilizovaných višní 30 g rozmixovaných lyofilizovaných borůvek 75 g citronového medu se spirulinou


Na krém:

Malinové - 25 ks Matcha - 25 ks Višňové - 25 ks Borůvkové - 25 ks Spirulinové - 25 ks
Máslo 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
Rum 1 lžička 1 lžička 1 lžička 1 lžička 1 lžička
Přísada 75 g malinového medu 75 g višňového medu s aronií 75 g citronového medu se spirulinou 75 g pomerančového medu s hřebíčkem 75 g borůvkového medu

 
Medové včelí úlky

Postup přípravy medových včelích úlů

Doba přípravy: cca 2 hodiny

  1. Rozmixujeme sušenky a smícháme se všemi surovinami do hladkého těsta.
  2. A jdeme na úlky. Na každý kousek si připravíme malou kuličku. Lehce ji obalíme v moučkovém cukru a pak tvarujeme ve formičce.
  3. Krém uděláme vyšleháním všech ingrediencí. Jednotlivé úlky plníme pytlíkem s otevřenou cukrářskou špičkou.
  4. Teď už jen stačí přiklopit piškotem a nechat v chladu uležet.
  5. Dobrou, vyváženou chuť!

Výživové hodnoty na 1 včelí úl

Malinový Matcha Višňový Borůvkový Spirulinový
Energetická hodnota (kcal) 98 96 99 99 92
Bílkoviny (g) 0 0 0 0 0
Sacharidy (g) 10 10 10,8 10,8 9,4
Z toho cukrů (g) 6 5,6 6,4 6 4,9
Tuky (g) 5,7 5,7 5,8 5,8 5,8
Vláknina (g) 0,8 0,7 0,6 0,9 0,6

 
Medové včelí úlky

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.