Od 100 Kč do výdejen ZADARMO 🔥

Medovník s malinovým medem

Medovník se v poslední době stal králem mezi dezerty. Já jsem si pro vás nachystala recept na sváteční medovník z žitné mouky.

Medovník s malinovým medem

Zkuste ho připravit s námi a uvidíte, že žitná mouka není pouze do chleba.

Recept na medovník s malinovým medem

Ingredience

Na 20 porcí medovníku s malinovým medem potřebujeme:

  • 500 g žitné mouky (například celozrnná hladká Pernerka),
  • 250 g másla,
  • 3 vejce,
  • 100 g květového medu,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 1 lžičku jedlé sody.

Na krém potřebujeme:

  • 500 g sýru mascarpone,
  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 100 ml mléka,
  • 75 g malinového medu,
  • 30 g lyofilizovaných malin.

Na posyp potřebujeme:

  • 20 g vlašských ořechů

Medovník s malinovým medem

Postup přípravy medovníku s malinami v medu

Doba přípravy: cca 2 h

  1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem a cukrem. Přidáme vejce a postupně vmícháme žitnou mouku.
  2. Těsto rozdělíme na 15 dílů, které roztíráme cukrářskou stěrkou na pečicí papír s předkresleným tvarem.
  3. Jednotlivé pláty pečeme v troubě na 170 °C asi 9 minut.
  4. Vychladlé pláty ořízneme do výsledného tvaru. Zbývající okraje si necháme stranou na ozdobu.
  5. Krém připravíme vyšleháním mascarpone, tvarohu, smetany a malinového medu. Nakonec vmícháme prach z rozmixovaných lyofilizovaných malin zbavených zrníček.
  6. Jednotlivé pláty promazáváme malinovým krémem a vrstvíme na sebe. Krémem omažeme dort i po obvodu.
  7. Zbývající okraje rozemeleme s ořechy a dozdobíme obvod medovníku.
  8. Dobrou, vyváženou chuť!

Výživové hodnoty na 1 porci medovníku s malinovým medem

  • 373 kcal,
  • 4,9 g bílkovin,
  • 37,2 g sacharidů (z toho 19 g cukrů),
  • 22 g tuků,
  • 4,2 g vlákniny.

Medovník s malinovým medem

Tip: Žitná mouka není pouze do chleba

Žitná mouka je důležitá díky velkému množství vlákniny, vitamínů (především E, B) a minerálních látek. Hodí se na pečení domácích chlebů, kvásku i sladkých a slaných pokrmů. Vyzkoušejte náš recept na medovník s malinovým medem nebo z ní udělejte třeba palačinky.

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.