Linecké ovocné košíčky
Pokud máme v létě chuť na sladké zákusky, tak to jsou určitě linecké ovocné košíčky. Jsou jednak lehké na přípravu, ale jsou také příjemným chuťovým osvěžením. Ideální do horkých parních dnů. A k nim na stůl přidám náš osvěžující šumivý medový nápoj a letní party může začít. Pojďme na recept, který je hotový jedna dvě.
Co budeme potřebovat na těsto?
- 350 g hladké mouky
- 100 g květového medu
- 200 g másla
- čerstvé ovoce
Co budeme potřebovat na krém?
- 500 g mascarpone
- 1 kelímek smetany 30 % a víc
- 4 lžíce ochuceného medu
Tak jdeme na linecké těsto. Nechám si změknout máslo tak, aby se dalo zamíchat s tekutým květovým medem. Zpracuji máslo s medem a postupně zamíchám hladkou mouku. Těsto musí být dobře zpracované, prohnětené. Takové těsto dám minimálně na jednu noc do ledničky, aby si pořádně odpočinulo.
Před samotným zpracováním těsta jej vyjmeme z ledničky a necháme ohřát v pokojové teplotě. To je důležité. Těsto vytažené přímo z ledničky je nepoddajné a hůř by se s ním pracovalo. Připravím si formičky ve tvaru košíčků a začnu do nich hňácat těsto. Formičku vyplním těstem tak akorát, aby drželo po vyklepnutí tvar a zároveň aby v něm byl prostor pro krém.
Předehřeji si trouba na 180 stupňů Celsia a peču 5-6 minut. Upečené těsto se pozná podle zlatavé barvy. Těsto máme hotové a můžeme se vrhnout na krém.
Krém je stejný, který jsem použila u cupcakes. Do velké mísy naliji šlehačku a mascarpone. Přidám 4 lžíce ochuceného medu. Vyšlehám do jemného krému a za pomocí zdobícího sáčku zdobím košíčky. Na závěr přidám ovoce. Já jsem použila čerstvé jahody, protože byla akorát sezona jahod a hroznové víno, protože ho máme rádi. Tak a máme hotovo. Docela to jde, ne? Jednoduchý recept bez větších složitostí.
Dobrou chuť přeje Alena