Včely a med v čase adventním

Vůně jehličí a svařeného vína, první sněhové vločky a sváteční výzdoba oznamují, že se blíží Vánoce. Je tady doba adventní, kdy si ještě více než jindy chceme užívat pevného zdraví. Vydatně nám v tom pomáhá med. Inspirujte se několika tipy na jeho sladké, efektivní využití a vzpomeňte si na včelky, které nám ho svou pilnou prací dávají.

Advent, období předvánočních příprav, začíná tzv. železnou nedělí. Do Štědrého dne zbývají ještě tři další víkendy a tedy tři neděle adventní, zvané též bronzová, stříbrná a zlatá. Jeho symbolem je adventní věnec složený ze čtyř svíček, z nichž každá se zapálí jednu neděli. A především děti milují adventní kalendář s čokoládou, označující 24 prosincových dní do začátku Vánoc. Za konec Adventu lze považovat západ slunce na Štědrý večer.

Co dělají včely před Vánocemi

A co na to včely? Mohlo by se zdát, že uléhají k zimnímu spánku jako medvěd, ale není to tak docela pravda. Nespí a spokojeně si v úlu vrní semknuté v chomáči, ve kterém přečkají i ty největší mrazy. Pozvolna se střídají v jeho okrajové vrstvě, kde mají roztažená křídla, aby udržely co nejlepší tepelný komfort. Spotřeba zásob klesá na minimum a na pročišťovací prolety (vykálení) se vydávají pouze za teplých dnů.

Včelám se proto více líbí chladný a zasněžený Advent. Spotřebují méně zásob, nenaplní si tolik výkalový vak a nemusí kvůli vyprazdňování vyletovat. Rizikový je pro včelstvo nedostatek zásob a útoky nezvaných hostů (např. hlodavců a datlovitých ptáků jako žluna). Včelař proto musí zajistit klid na včelnici. Každé vyrušení včelstva vede k rozvolňování chomáče, větší spotřebě zásob a rychlejšímu plnění výkalových vaků. Je-li venku zima, včely se nevyletí vyprázdnit, kálí uvnitř úlu a mohou vznikat různé nemoci.

Jak medem zlepšit naše zdraví

Med slouží k nápravě nejrůznějších zdravotních neduhů, zároveň jeho mlsání zvyšuje odolnost našeho organismu. Pomáhá v boji s kašlem a rýmou, zklidňuje podráždění krku a utužuje naši obranyschopnost. To se hodí zvláště v zimě, vždyť kdo by chtěl být v čase adventním nemocný.

Receptů na zdravé medové nápoje existuje celá řada: zázračná kombinace medu a skořice, sirup proti nachlazení z cibulovo-medové šťávy či mléko s čokoládou a medem. Vyzkoušet můžete i horkou jablečnou limonádu, medvědí mléko (s rumem), medové víno nebo šťávu z citronu, medu, zázvoru a horké vody. Ale úplně nejjednodušší je dopřát si jednu lžičku medu každý den.

Včely a med v čase adventním