Zázvor lékařský jako lék na řadu nemocí. Uleví, pomůže a chutná

Liška moc dobře věděla, proč běžet k Táboru. Táhla se s docela pěkným pokladem, za takový pytel zázvoru by na trhu určitě dostala slušný peníz. My naštěstí nejsme neznabohové jako ježek a do vaku jí píchat rozhodně nebudeme. Právě naopak – zázvor je skvělá věc, mícháme ho s medem a víme o něm ledacos. Prozradíme.

Med se zázvorem

Zázvor lékařský (též nazývaný zázvor pravý, latinsky Zingiber officinale) je vytrvalá pozemní rostlina. Spolu s kurkumou či kardamomem se řadí do čeledi zázvorníkovitých (zázvorovitých). Vyznačuje se tlustými dužnatými a hlízovitými oddenky světle žluté barvy. Vypadají jako roztančené panenky.

Zázvor pochází s Asie. A jaké je jeho využití?

Svůj původ má zázvor v Číně a Indii. Odtud se díky kupeckým karavanám a objevitelským výpravám dostal do Evropy. Kromě Asie ale roste v tropech po celém světě. Dalšími významnými pěstiteli zázvoru jsou Indonésie, Nigérie, Nepál a Thajsko.

Zázvor a med

Zázvor, to je především skutečně výrazná vůně a chuť. Jeho ostré, štiplavé aroma a velmi pikantní sladkou a pichlavou chuť si snadno zamilujete. Těžko ho s něčím jiným zaměnit. Oddenek se využívá v čerstvé i sušené podobě, namletý jako prášek nebo naložený.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

skořicový | meruňkový | maca | šípkový | kávový

Zázvor patří do kuchyně. Do sladkých i slaných jídel, dochutíte s ním maso, sladké pečivo, výborný je v kandované podobě. A co teprve zázvorové pivo nebo zázvorová limonáda! Ve Vietnamu se listy zázvoru přidávají jako obloha k pokrmům, jinde z něj dokonce vaří kafíčko.

Léčivé účinky zázvoru

U nás frčí zázvorový čaj. Ať už čistý vývar ze zázvoru, nebo jako dochucovadlo do uvařeného čaje s plátky citrónu (tady si přečtěte, proč horký čaj medu nevadí). Horký čajíček, zázvor a citron > vitaminová bomba, kterou užijete při nachlazení i chřipce. Aby ne, když zázvor je plný:

  • alkaloidů, flavonoidů, saponinů, taninů a terpenoidů,
  • minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník),
  • bílkovin, sacharidů a vlákniny,
  • kyselin (pantothenová),
  • vitaminů (B3, C, E).

Proto má zázvor mimo nemocí horních cest dýchacích také další hojné nasazení v boji s bacily a zdravotními obtížemi. Podporuje trávení, mírní zácpu i nadýmání, má smysl při cukrovce. Nastávajícím maminkám pomůže během nevolnosti. Účinkuje proti zánětům, může ulevit při bolestech hlavy a při revmatoidní atritidě.

Úly našeho Včelařství Medovina

Ale pozor, jako se vším – nic se nemá přehánět, ani zázvor. Přestože se jedná o setsakra superpotravinu.

Ochutnejte zázvorový med >

Další zajímavé články na našem blogu