Netradiční velikonoční beránek
Tak jsem si říkala, že letos zkusím něco nového. Hledala jsem v kuchařkách i na internetu. Našla jsem kynutého, roztomilého beránka plněného tvarohem. To je ono! Když jsem ho upečeného postavila před naše holčičky, nemusím Vám říkat, že se do něj s chutí pustily.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g medu
- 120 g mléka
- 60 g slunečnicového oleje
- 2 žloutky
- citronová kůra
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 1 hrst rozinek máčených v rumu
Závěrečné mazání
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
Do velké mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. V menší misce umícháme droždí s medem do hladké kaše. Přidáme vlažné mléko, olej a celé promícháme. Směs nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Pokud nechceme těsto míchat ručně, můžeme ho vypracovat v robotu. Těsto bude pořádně propracované a ušetříme si tak práci. Když je těsto hladké, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně půl hodiny. Ideálně ale hodinku.
Než těsto vykyne, tak si můžeme připravit tvaroh. Jednoduše smícháme všechny suroviny. Připravíme si také plech, vyložíme ho pečícím papírem. A v malé misce smícháme 1 vajíčko s trochou mléka, kterým budeme beránka před pečením potírat.
Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, rozdělíme ho tak, že oddělíme jeho dvě třetiny a vyválíme na lehce pomoučněné ploše úzký plát ve tvaru obdélníku. Ten potřeme připraveným tvarohem. Trochu tvarohu si necháme stranou. Budeme ho potřebovat na plnění nohou a hlavy. Pomazaný plát smotáme po delší straně do rolády a ostrým nožem roládu rozkrájíme na díly, ze kterých vytvoříme tělo beránka. Ze zbylé třetiny vytvoříme rohy, hlavu a nohy, které naplníme zbylým tvarohem. A z rozinek vytvoříme oči. Celého beránka necháme ještě na malou chvilku před samotným pečením odpočinout. Pak vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 min na 180 stupňů.
A máme hotovo. Není krásný? Dobrou Chuť!