❤️Valentýnské slevy až 25 % do 11. 2. || Zásilkovna zdarma od 1 000 Kč🚚

Netradiční velikonoční beránek

Tak jsem si říkala, že letos zkusím něco nového. Hledala jsem v kuchařkách i na internetu. A našla jsem recept na výrobu kynutého, roztomilého velikonočního beránka plněného tvarohem. To je ono! Když jsem ho upečeného postavila před naše holčičky, nemusím vám říkat, že se do něj s chutí pustily.

Recept na velikonočního beránka

Na velikonočního beránka potřebujeme:

  • 300 g hladké mouky,
  • 15 g čerstvého droždí,
  • 50 g medu,
  • 120 g mléka,
  • 60 g slunečnicového oleje,
  • 2 žloutky,
  • citronovou kůru,
  • špetku soli.

Na výrobu tvarohové náplně si připravíme:

  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 50 g cukru krupice,
  • 1 lžíci vanilkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • 1 hrst rozinek máčených v rumu.

Závěrečné mazání vyrobíme z:

  • 1 vejce,
  • 2 lžic mléka.

Postup přípravy velikonočního beránka

Začneme přípravou těsta. Do velké mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. V menší misce umícháme droždí s medem do hladké kaše, přidáme vlažné mléko, olej a opět promícháme. Směs nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Pokud nechceme těsto míchat ručně, můžeme použít robota – bude pořádně propracované a ušetříme si práci. Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně půl hodiny, nejlépe hodinku.

Než těsto vykyne, uděláme smícháním všech surovin tvaroh. Plech vyložíme pečicím papírem. A v malé misce smícháme vajíčko s trochou mléka k potírání beránka před pečením.

Jakmile těsto dostatečně vykyne, oddělíme jeho dvě třetiny a na lehce pomoučněné ploše vyválíme úzký plát ve tvaru obdélníku. Ten potřeme připraveným tvarohem. Trochu tvarohu na plnění nohou a hlavy si necháme stranou. Pomazaný plát smotáme po delší straně do rolády, kterou ostrým nožem rozkrájíme na díly. Z nich vytvoříme tělo beránka.

Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme rohy, hlavu a nohy a naplníme zbylým tvarohem. Rozinky jsou oči. Celého beránka necháme ještě na malou chvilku před samotným pečením odpočinout. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.

Máme hotovo. Není krásný? Zapíjíme třeba mátovým čajem, kávou nebo rybízovým sorbetem. A pokud chcete jít na beránka klasicky, recept máme také. Dobrou chuť!

Další zajímavé recepty s medem

Podobné články

Jahodové nanuky

Recept na jahodové nanuky s kokosovou smetanou. Jahodové léto je tady, domácí nanuky chutnají báječně a mrazák raději hlídáme, aby na nás zbyl alespoň jeden...
Podobné články

Medové perníčky

Recept na medové perníčky vykouzlí úsměv na tváři o svátcích i během roku. A Vánoce si bez nich lze jenom těžko představit. Tak proč si nevyrobit své vlastní. Zkuste... 
Podobné články

Náš jablečný závin

Není sice štrúdl jako štrůdl, ale na tomto si fešácky pochutnáte. Krásně zlatavý, lákavě voňavý, svůdně křupavý. K snídani nebo jako odpolední dezert, to si budete lebedit....  
Podobné články

Celozrnné palačinky

Tohle si zkrátka užijete: od snadné přípravy přes mazání (ořechovým máslem, ochuceným medem, marmeládou) až po hodování plné mlaskání a pochvalné....

Mazanec | Velikonoční jidáše | Májový dort s jahodami | Oříškové sušenkyCelozrnné palačinky | Cheesecake do skleničky | Veselé žížalky s medem pro děti 

Používáme ověření věku Adulto