Medové bestsellery s parádní SLEVOU 24 % objednávejte do úterní půlnoci. Na objednané množství nehleďte a bacilů se nelekejte.

Netradiční velikonoční beránek

Tak jsem si říkala, že letos zkusím něco nového. Hledala jsem v kuchařkách i na internetu. A našla jsem recept na výrobu kynutého, roztomilého velikonočního beránka plněného tvarohem. To je ono!

Netradiční velikonoční beránek s medem

Když jsem ho upečeného postavila před naše holčičky, nemusím vám říkat, že se do něj s chutí pustily.

Na velikonočního beránka potřebujeme:

  • 300 g hladké mouky,
  • 15 g čerstvého droždí,
  • 50 g medu,
  • 120 g mléka,
  • 60 g slunečnicového oleje,
  • 2 žloutky,
  • citronovou kůru,
  • špetku soli.

Na výrobu tvarohové náplně si připravíme:

  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 50 g cukru krupice,
  • 1 lžíci vanilkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • 1 hrst rozinek máčených v rumu.

Závěrečné mazání vyrobíme z:

  • 1 vejce,
  • 2 lžic mléka.

Netradiční velikonoční beránek s medem

Začneme přípravou těsta. Do velké mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. V menší misce umícháme droždí s medem do hladké kaše, přidáme vlažné mléko, olej a opět promícháme. Směs nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Pokud nechceme těsto míchat ručně, můžeme použít robota – bude pořádně propracované a ušetříme si práci. Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně půl hodiny, nejlépe hodinku.

Než těsto vykyne, uděláme smícháním všech surovin tvaroh. Plech vyložíme pečicím papírem. A v malé misce smícháme vajíčko s trochou mléka k potírání beránka před pečením.

Netradiční velikonoční beránek s medem

Jakmile těsto dostatečně vykyne, oddělíme jeho dvě třetiny a na lehce pomoučněné ploše vyválíme úzký plát ve tvaru obdélníku. Ten potřeme připraveným tvarohem. Trochu tvarohu na plnění nohou a hlavy si necháme stranou. Pomazaný plát smotáme po delší straně do rolády, kterou ostrým nožem rozkrájíme na díly. Z nich vytvoříme tělo beránka.

Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme rohy, hlavu a nohy a naplníme zbylým tvarohem. Rozinky jsou oči. Celého beránka necháme ještě na malou chvilku před samotným pečením odpočinout. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.

Máme hotovo. Není krásný? Zapíjíme třeba mátovým čajem, kávou nebo rybízovým sorbetem. A pokud chcete jít na beránka klasicky, recept máme také. Dobrou chuť!

Netradiční velikonoční beránek s medem

Další podobné sladké recepty s medem

| Mazanec | Velikonoční jidáše | Májový dort s jahodami | Medové perníčky ihned měkké | Oříškové sušenky | Jablečný závin s medem | Celozrnné palačinky | Cheesecake do skleničky | Veselé žížalky s medem pro děti |