Velikonoční jidáše

Nevím jak Vy, ale já miluju kynutá těsta. Všechny druhy a při každé příležitosti. A nejlepší je samozřejmě čerstvě upečené, protože tak ho máme u nás doma nejraději. Pepík ten už čmuchá kolem i když je to ještě teplé. Nebo právě vytažené z trouby. Prostě kynuté těsto je nejvláčnější první den a to je taky ten čas, kdy ho sníme. Nečekáme na nic.

Na Velikonoce děláme tradičně jidáše a mazanec. Já osobně mám jidáše raději, takže dnes Vám ukážu, jak je děláme u nás. Je to sice klasika stokrát obehraná, ale není nad to navodit si velikonoční náladičku. A třeba hledáte recept na jidášky, protože žádný nemáte. Takže tady je.

Co budeme potřebovat na těsto?

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 30%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • kůra z poloviny citronu

Co budeme potřebovat na potření?

Nejdřív si připravíme kvásek. Rozdrobené droždí smícháme s lžičkou cukru. Nejlepší je droždí namačkat vidličkou. Cukr s droždím po chvíli vytvoří řidší kaši. Do kaše přidáme 100 ml vlažné smetany a lžíci mouky. Necháme 10 minut kvasit.

Než kvásek vzejde tak si mezitím v míse smícháme ostatní suroviny. Upozorňuji, že máslo je lepší změklé a rovněž žloutky by měly mít pokojovou teplotu. Také smetana musí být vlažná. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme na kypré těsto, které necháme alespoň jednu hodinu kynout pod utěrkou v míse. Těsto zdvojnásobí objem.

Jakmile je těsto vykynuté, tak ho prohněteme a vyženeme z něj vzduch. Těsto rozdělíme na 24 dílku a každý dílek proměníme na tenký váleček o délce asi 25 cm. Z válečků vytvoříme tvary jidášků.

Smotané jidášky potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a necháme kynout dalších 20 minut. Rozpálíme troubu na 180 ⁰C a pečeme asi 15 minut dokud nejsou zlaté.

Mezitím rozpustíme máslo s květovým medem, pozor nespálit, a ještě horké jidášky po vyndání z trouby potíráme medovou směsí.

Dobrou chuť.

Ps: Jidáše chutnají skvěle, když jsou pomazané některým ochuceným medem.

Velikonoční jidaše těsto

Velikonoční jidáše s medem

Jidáše těsto syrové

Jidáše s medem7

Jidáše s medem 2

Jidáše s medem 3

Jidáše s medem 5

Jidáše s medem 1

Jidáše s medem 6

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení