🤩 1+1 ZDARMA: dva dárky za cenu jednoho do 10. 12. 🤩 GARANCE DORUČENÍ DO VÁNOC: 18. 12. 🎄

Velikonoční jidáše

Nevím jak vy, ale já miluju kynutá těsta. Všechny druhy a při každé příležitosti. A nejlepší je samozřejmě čerstvě upečené, protože tak ho máme u nás doma nejraději. Pepík, ten už čmuchá kolem i když je to ještě teplé. Nebo právě vytažené z trouby. Prostě kynuté těsto je nejvláčnější první den a to je taky ten čas, kdy ho sníme. Nečekáme na nic.

Na Velikonoce děláme tradičně jidáše a mazanec. Já osobně mám jidáše raději, takže dnes vám ukážu, jak je děláme u nás. Je to sice klasika stokrát obehraná, ale není nad to, navodit si velikonoční náladičku. A třeba hledáte recept na jidášky, protože žádný nemáte. Takže tady je.

Recept na velikonoční jidáše

Na velikonoční jidáše s medem potřebujeme - těsto:

  • 500 g hladké mouky,
  • 70 g másla,
  • 2 žloutky,
  • 300 ml smetany 30%,
  • 80 g cukru krupice,
  • 25 g droždí,
  • špetku soli,
  • kůru z poloviny citronu.

Na potření:

Postup přípravy medových velikonočních jidášů

Nejdřív si připravíme kvásek. Rozdrobené droždí smícháme s lžičkou cukru. Nejlepší je droždí namačkat vidličkou. Cukr s droždím po chvíli vytvoří řidší kaši. Do kaše přidáme 100 ml vlažné smetany a lžíci mouky. Necháme 10 minut kvasit.

Než kvásek vzejde tak si mezitím v míse smícháme ostatní suroviny. Upozorňuji, že máslo je lepší změklé a rovněž žloutky by měly mít pokojovou teplotu. Také smetana musí být vlažná. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme na kypré těsto, které necháme alespoň jednu hodinu kynout pod utěrkou v míse. Těsto zdvojnásobí objem.

Jakmile je těsto vykynuté, tak ho prohněteme a vyženeme z něj vzduch. Těsto rozdělíme na 24 dílku a každý dílek proměníme na tenký váleček o délce asi 25 cm. Z válečků vytvoříme tvary jidášků.

Smotané jidášky potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a necháme kynout dalších 20 minut. Rozpálíme troubu na 180 ⁰C a pečeme asi 15 minut dokud nejsou zlaté.

Mezitím rozpustíme máslo s květovým medem, pozor nespálit, a ještě horké jidášky po vyndání z trouby potíráme medovou směsí.

Dobrou chuť.

Ps: Jidáše chutnají skvěle, když jsou pomazané některým ochuceným medem.

Další zajímavé recepty s medem

Podobné články

Jahodové nanuky

Recept na jahodové nanuky s kokosovou smetanou. Jahodové léto je tady, domácí nanuky chutnají báječně a mrazák raději hlídáme, aby na nás zbyl alespoň jeden...
Podobné články

Medové perníčky

Recept na medové perníčky vykouzlí úsměv na tváři o svátcích i během roku. A Vánoce si bez nich lze jenom těžko představit. Tak proč si nevyrobit své vlastní. Zkuste... 
Podobné články

Náš jablečný závin

Není sice štrúdl jako štrůdl, ale na tomto si fešácky pochutnáte. Krásně zlatavý, lákavě voňavý, svůdně křupavý. K snídani nebo jako odpolední dezert, to si budete lebedit....  
Podobné články

Celozrnné palačinky

Tohle si zkrátka užijete: od snadné přípravy přes mazání (ořechovým máslem, ochuceným medem, marmeládou) až po hodování plné mlaskání a pochvalné....
Používáme ověření věku Adulto