Dračí ovoce není jen pro draky. Má lahodnou chuť a je plné vitamínů

Kde se vzalo dračí ovoce (dragon fruit)? V očích řady odborníků tropická superpotravina, ale běžný strávník se občas táže, nejedná-li se o oblíbenou stravu ohňoplivných nestvůr ze seriálu Hra o trůny. Současný populární název má původ ve východní Asii, kde těmto bobulím s „dračími“ šupinami říkají ohnivý drak (v Číně) nebo zelený drak (ve Vietnamu).

Jak je to ovšem doopravdy?

Pitája není Patája

Pitája opravdu není Patája. Pitáju totiž konzumujeme, zatímco do Patáje jezdíme za konzumním způsobem dovolené. Pitája je počeštělý výraz pro exotické ovoce pitaya. Patája je počeštělá verze thajského pobřežního města Pattaya. A my do našeho medu určitě kousky turistického letoviska nepřidáváme.

Pojďme se bavit o pitáji. Tato dobrůtka si totiž rozhodně zaslouží naši pozornost. Proto ji ostatně přidáváme do medu.

Přesně a správně se pitája jmenuje pitahaya – toto slůvko indiánského jazyka kmene Taino z Velkých Antil znamená šupinaté ovoce. Řadí se do rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých a dračí ovoce jsou právě její plody.

Dračí ovoce med

To nám napovídá, že dračí ovoce ve skutečnosti pochází z pralesů Střední Ameriky. Mimo tento kout světa se pěstuje hlavně právě v Asii (Filipíny, Indonésie, Kambodža, Malajsie, Thajsko), ale také na Havaji, v severní Austrálii či dokonce v subtropickém pásmu (Izrael, Kanáry, Kypr).

Královna noci

Pitája má krásné, velké květy. Pyšní se výraznou bílou či žlutou barvou a kvetou jenom po západu slunce – její přízvisko „královna noci“ je skutečně oprávněné. Do obchodu se dostávají plody o hmotnosti kolem 500 g – vypěstováni však byli i pořízci třikrát těžší!

Vyzkoušejte naše další top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

Vybírat můžeme ze tří základních barevných variant: žluté s bílou dužninou, fialové s rudou dužinou a růžové s bílou dužinou, občas s nazelenalými konečky šupin. Sladká chuť šťavnaté dužiny evokuje mix angreštů, kiwi a melounu, jedlá jsou i drobná, načernalá semínka uvnitř.

Složení a účinky dračího ovoce

Dračí ovoce obsahuje spoustu důležitých a pro lidské tělo významných látek. Kromě výrazného množství vody (asi 90 %) v něm najdeme:

  • vitamíny (B1, B2 a B3, C, E a riboflavin),
  • minerály (fosfor, železo a vápník),
  • fotosyntetická barviva (karoten),
  • antioxidanty (betacyanin),
  • fenolové sloučeniny,
  • vlákninu.

Zdravotní účinky dračího ovoce jsou skutečně rozmanité. Posiluje imunitní systém a dále:

  • slouží jako prevence rakoviny, dny (pakostnice) a srdečních onemocnění,
  • pomáhá při hubnutí a zvyšování svalové hmoty,
  • zlepšuje trávení a funguje jako prevence zácpy,
  • stimuluje regeneraci buněk a urychluje hojení,
  • zlepšuje zdraví kůže a funkci štítné žlázy,
  • brání tělo proti bakteriím a houbám,
  • snižuje hladinu cholesterolu.

Nebojme se dračího ovoce a dopřejme si ho, co to jde. Samostatně se konzumuje podobně jako kiwi – plod rozkrojíme na dvě poloviny a dužninu vyjídáme lžičkou. Pro zvýraznění chutě můžeme pokapat limetkovou šťávou. Dále nachází uplatnění v ovocných salátech a zmrzlinových pohárech, na palačince, pudinku a jiných dezertech. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu nebo ve smoothie.

Plnocennou náhradu za dračí ovoce koupené v obchodě představuje pro všechny výše uvedené pochoutky náš med s dračím ovocem. Teď, když už se ho nebojíme, osladíme si a ozdravíme s dračím ovocem život!

Další zajímavé články v našem blogu