Ananas osladí a ozdraví váš život

Je to chocholaté, bromeliovité a tuze dobré. Hádejte, co to je, můžete třikrát! Ano, jedná se o ananas, populární tropické ovoce sklízené z ananasovníku chocholatého (čeleď broméliovité). Nyní jsme tuto sladkou pochoutku přidali i do medového Medvěda, podívejme se na ni tedy blíže a řekněme si, jak prospívá našemu zdraví.

ananas

Je sobota 4. listopadu 1493. Výprava Kryštofa Kolumba připlouvá na karibský ostrov Guadeloupe a domorodci ji mimo jiné hostí neznámým, lahodným ovocem zlatavě žluté barvy. Nazývají ho „anana“ a Španělé hned několik rostlin vezou na starý kontinent. Pokusy s pěstováním ve sklenících a vývoz ananasu do ostatních částí světa může začít.

Víte, kde roste ananas?

Ananasovník se v následujících stoletích postupně dostává do všech tropických a subtropických oblastí. Za zajímavost lze považovat, že ani moderní výzkumy neodhalily přesnou lokalitu jeho původu – předpokládá se však, že jako první ho pěstovali indiáni někde na pomezí dnešní severní Brazílie, Kolumbie a Venezuely.

Překvapí také fakt, že první větší plantáž na havajském ostrově Oahu vznikla až roku 1885. Právě tady totiž vyšlechtili extra sladkou odrůdu Del Monte, která v současnosti dominuje světovému prodeji, a Havajské ostrovy navíc dělají ze Spojených států jednoho z nejvýznamnějších pěstitelů ananasu na světě. K důležitým vývozcům patří především Filipíny, Thajsko a Brazílie, ale též Čína, Indonésie, Indie, Keňa, Nigérie a středoamerické země v čele s Kostarikou.

Jaké jsou zdravotní účinky ananasu?

Důvody dlouhodobé obliby ananasu jsou dva: vynikající chuť a pozitivní vliv na lidský organismus. Zásluhu na tom má celá řada užitečných látek, byť obsahuje až 85 % vody, zdroj jeho proslulé šťavnatosti. Dále ukrývá cukry (10 %), vlákninu (1,2 %), bílkoviny (0,3 %) a tuky (0,1 %), spoustu vitamínů (A, B, C, niacin, riboflavin) a minerálů (draslík, fosfor, vápník a železo).

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

Z výše uvedeného vyplývá doslova předurčení ananasu pro použití při redukčních dietách, nadměrné fyzické zátěži a rekonvalescenci po sportu. Říká se, že zpomaluje stárnutí a podle potvrzených studií funguje jako skvělá prevence žaludečních vředů, obtíží se slinivkou břišní a díky své schopnosti rozpouštět krevní sraženiny i srdečních onemocnění (trombózy a infarkty).

Ananas lze ovšem použít také při akutních obtížích. Zmírňuje následky slunečního úžehu, zklidňuje otoky a záněty, snižuje horečky a vysoký krevní tlak, regeneruje tkáně. Vzhledem k obsahu enzymu bromelinu, který odbourává bílkoviny a napomáhá trávení, nachází uplatnění při poruchách zažívání (včetně průjmů). Příznivě působí na pigmentové (tzv. stařecké) skvrny, při artritidě a arterioskleróze nebo zánětech močových cest.

Konzumace ananasu – které recepty vyzkoušet?

To vše dělá více než dobrý důvod, proč si ananas dopřát častěji než jenom o Vánocích. Způsobů, jak na to, je snad nekonečně mnoho – těmi nejjednoduššími ovocný salát s ananasem, zmrzlinový pohár s ananasem či grilovaný ananas. Nebo prostě stačí otevřít skleničku našeho ananasového medu.

Nejslavnějším receptem na využití ananasu je bezesporu koktejl Piña Colada – a nemusíte ho pít zrovna jenom v Karibiku. Za vyzkoušení rozhodně stojí i sladkokyselé kuře s ananasem a rýží, hovězí burger s grilovaným ananasem, ananasová bublanina či kuřecí špízy s ananasem. Přejeme dobrou, zdravou, ananasovou chuť!

Další zajímavé články v našem blogu