Chilli a med

Ďábelský tanec na jazyku, krůpěje potu, ale také vyostření chuti a nezanedbatelné účinky na lidský organismus. To všechno umí chilli, superpotravina posledních let, kterou jsme také namíchali do našeho medíku (a výsledkem je jedinečný med s chilli). Pojďme se tedy tomuto ďáblíkovi podívat blíže na zoubek a zjistit, v čem tkví jeho kouzlo.

Chilli superpotravina

Zdroj chilli představuje chilli paprička (latinský Capsicum annum), česky též chili paprička, feferonka, pepprs, kajenský (cayenský) pepř či čili paprička. Jedná se o výrazně vonící a ostře chutnající plod menší a světlejší, exotické, křovité papriky. Pochází ze Střední Ameriky (nejspíše Mexika), dnes však roste i v tropech a subtropech Afriky, Číny, Indie, Japonska, Jižní Ameriky nebo Vietnamu.

Rostlinka chilli

Pěstování chilli papriček ovládali indiáni už několik tisíciletí před naším letopočtem. Evropským dobyvatelům zachutnaly, a jelikož koření z nich se dalo snadno zpeněžit, rychle je rozšířili po celém světě. V současnosti se největší popularitě těší na Indickém subkontinentu, ale vzpomeňme na oblibu papriky například i v Maďarsku.

Chilli znali indiáni tisíce let před naším letopočtem

Nejpálivější čili paprička na světě

K proslulým, takřka legendárním vlastnostem feferonek patří jejich pálivá chuť. Lze ji dokonce i měřit – k tomu slouží Scovilleova stupnice (SHU), na které má sladká paprika skóre 0 a čistý kapsaicin (látka způsobující pálivost) dosahuje 15 miliónů jednotek. Nejpálivější chilli paprička na světě Carolina Reaper pálí skutečně jako čert: 2 200 000 jednotek. Pro zajímavost, známá mexická paprička jalapeño má pouhých 4 000 jednotek, naopak síla pepřového spreje se pohybuje kolem 5 miliónů jednotek.

Carolina reaper

Nelze se tedy divit, že na ochranu před popálením si farmáři při práci s nejsilnějšími čili papričkami nasazují rukavice. Pro jistotu. V Indii se výtažek s chilli maže na ploty jako přírodní překážka proti divokým slonům a užívá se v kouřových granátech.

Za rozšíření do kuchyní celého světa však chilli paprička vděčí především svému pozitivnímu vlivu na naše zdraví. Podporuje kvalitní zažívání, usnadňuje hubnutí, zvyšuje odolnost těla, projevuje se jako afrodisiakum. Chrání ve vedrech, neboť zvyšuje pocení a tím snižuje teplotu organismu. A říká se, že dokonce umí zpomalit stárnutí. Jak je to přesně, na to se podíváme příště.

❤️ Prohlédněte si naše medové pochoutky s Chilli

Chilli koření