Žebra s chilli medem
Recept na žebra s chilli medem – královsky dobrá, královsky vypadající a královsky jednoduchá, ovšem nikoliv pouze pro krále.
Na 2 porce žeber s chilli medem potřebujeme:
- 2 vepřová žebra.
Na výrobu marinády si připravíme:
- 1 lžičku mletého pepře,
- 2 lžičky uzené papriky,
- 2 lžičky oregana,
- 1 lžičku drceného kmínu,
- 1 špetku drceného chilli dle chuti,
- 2 lžičky sušeného česneku,
- 2 lžičky mleté sušené cibule,
- 1 špetku soli dle chuti,
- 2 lžičky dijonské hořčice,
- 4 lžíce olivového oleje.
Na potření si připravíme:
- 3 lžičky medu s chilli,
- 2 lžičky rajčatového protlaku,
- 1 lžíci tmavé sójové omáčky,
- 1 špetku soli,
- asi 1 dcl vody.
Na salát Coleslaw si připravíme:
- 200 g zelí,
- 1 mrkev,
- 2 lžíce majonézy,
- 1 lžíci jogurtu,
- 1 lžíci jablečného octa,
- 1 špetku soli,
- 1 špetku pepře.
K podávání poslouží přílohy:
- chléb,
- kyselé okurky,
- červená cibule,
- sezamová semínka.
Jak připravit žebra s chilli medem:
- Koření na marinádu smícháme s hořčicí a olivovým olejem.
- Žebra očistíme, včetně odstranění blány. Příborovým nožem zajedeme mezi kost a blánu a rukou ji odtrhneme.
- Žebra potřeme marinádou z obou stran.
- Každé žebro zvlášť zavakuujeme. Pokud nemáme vakuovačku, lze žebra pevně zamotat do větší vrstvy potravinářské fólie, aby se dovnitř nedostal vzduch ani voda.
- Žebra necháme alespoň 1 den marinovat v lednici.
- Na druhý den žebra předvaříme. Vkládáme je do lehce vařící vody na 1,5 až 2 hodiny, aby se uvařila do měkka.
- Mezitím nastrouháme mrkev a nakrájíme najemno zelí na Coleslaw.
- K zelí přidáme další ingredience a promícháme. Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit.
- V rendlíku opečeme 2 minuty rajčatový protlak. Přidáme chilli med, sójovou omáčku a vodu, povaříme do zhoustnutí a dochutíme solí.
- Žebra vyjmeme z vody a vybalíme z fólie. Potřeme je z obou stran a posypeme sezamem.
- Necháme 15 minut péct na mřížce v troubě předehřáté na 250 °C.
- Žebra servírujeme se salátem, chlebem a dalšími přílohami.