Motance s kardamomem, javorovým sirupem a ořechy

Recept na výrobu motanců s kardamomem, javorovým sirupem a vlašskými ořechy. Dokonalá záležitost pro milovníky kynutého těsta, oříšků a medu.

Na 10 motanců potřebujeme:

  • 125 ml vlažného mléka,
  • 20 g cukru,
  • 390 g hladké pšeničné mouky,
  • 32 g sušeného mléka,
  • 2 vejce (o pokojové teplotě),
  • 1 balíček sušeného droždí,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 lžičku mletého kardamomu,
  • 75 g měkkého másla na kostky,
  • trochu vanilkového extraktu.

Na výrobu náplně si připravíme:

Droždí, cukr a mléko promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy, kde budeme těsto hníst, přidáme kvásek, vše ostatní kromě másla a mícháme 10 minut. Poté po kouscích přidáváme máslo a opět 10 minut mícháme až do hladkého těsta. Necháme 1 hodinu kynout (nebo v lednici přes noc).

Po vykynutí těsto rozválíme do obdélníku o rozměrech 50 x 30 cm, potřeme náplní (vyšlehané máslo s medem) a naše fešáky zarolujeme (na YouTube je k dispozici perfektní návod, jak na to). Necháme ještě 20 minut kynout, potřeme vajíčkem s trochou mléka a pečeme na 160 °C zhruba 20–30 minut. Ještě horké motance potřeme medem (javorovým sirupem) a oříšky.

Recept od: https://www.instagram.com/foodadyct/

Kardamomové motance