Ta naše granola – kakaová a vonící skořicí
Mám pro vás tip na originální a zdravou svačinu i dárek: granolu vonící kakaem a skořicí. Překvapí vás rafinovanou chutí, která není příliš sladká – to prostě musíte ochutnat, mňam. Připravte rovnou dvojitou dávku, jednu pro sebe a druhou můžete darovat. Nebo věnujte krásně navrstvené suroviny ve sklenici a společně s ní skořicový med.
Teď vám ukážu, co do sklenice vlastně dát.
Recept na kakaovou granolu s medem a skořicí
Ingredience
Na 1 sklenici granoly s kakaem, skořicí a medem potřebujeme:
- 500 g ovesných vloček,
- 500 g jemných ovesných vloček,
- 100 g loupaných mandlí,
- 100 g slunečnicových semínek,
- 100 g dýňových semínek,
- 100 g mandlových plátků,
- 100 g kokosových plátků,
- 50 g máku,
- půl lžičky soli,
- 150 g skořicového medu,
- 80 g řepkového oleje.
Postup přípravy kakaové medové granoly se skořicí
Doba přípravy: cca 45 min
- Všechny suroviny kromě kokosových plátků smíchejte.
- Směs nechte péct asi 30 minut na 170 °C.
- Po vychladnutí přidejte kokos a nasypte do uzavíratelné sklenice.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 30 gramů kakaové granoly se skořicovým medem
- 142 kcal,
- 4,2 g bílkovin,
- 14,5 g sacharidů (z toho 2,5 g cukrů),
- 7 g tuků,
- 1,8 g vlákniny.
Tipy na lahodnou a vyváženou granolu
Doma už jste si s námi mohli vyrobit granolu jahodovou nebo brusinkovou. Velkou výhodou takové domácí granoly je, že se skvěle hodí do vyváženého jídelníčku v duchu pravidel „zdravé třináctky“. Navíc přesně víte, co obsahuje. Ideálně by měla mít více ovesných vloček než ořechů a semínek. Můžete si regulovat množství přidaného cukru. A při pečení použijte olej s vhodným poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, například olej řepkový.