Zdravá třináctka – o rybách

Dnes vám ze „zdravé třináctky“ představím bod č. 6: „Jezte ryby a rybí výrobky alespoň dvakrát týdně.“

Losos na medu

Proč vlastně ryby zařazovat do jídelníčku tak často? Jsou skvělým zdrojem dobře stravitelných a kvalitních bílkovin, vitaminů A a D, jódu a prospěšných tuků. Rybí tuk má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají regulovat náš cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Ryby a med

Ryby se s medem skvěle doplňují. Nejlépe s květovým, levandulovým, dubovým, zázvorovým a chilliovým. Ladí k němu hlavně chuťově a jsou součástí mnoha dipů a marinád. V živém vaření s Agátou jsme si připravili koprový dip na pstruhy a vyzkoušejte také recept na lahodného medového lososa. Jako příloha se hodí zeleninový salát s medovou zálivkou a zapíjet můžete exotickou dračí limonádou.

Možná se vám předsevzetí jíst ryby častěji zdá těžké. Historie našich luhů a hájů ale ukazuje, že konzumace ryb má u nás docela dlouhou a bohatou tradici. Za zlatý věk rybníkářství se považuje 15. a 16. století, na rozličné druhy říčních ryb byly bohaté také tuzemské vodní toky.

Losos s medovým přelivem a čočkou belugou

Velký hospodářský význam na velkých evropských řekách měl v minulosti například losos obecný. V Čechách se losos vyskytoval v celém povodí Labe, a to prakticky na každém přítoku bez překážek pro migraci a velkého znečistění. Proto byl běžnou součástí jídelníčku všech společenských vrstev.

Vyzkoušejte naše top medy:

malinový | ořechový mix v medu | skořicový | akátový | heřmánkový

Dnes je všechno trochu jinak. Proto mám pro vás několik tipů, jak zařadit ryby do jídelníčku.

Tipy, jak častěji jíst ryby a výrobky z nich

Nachystejte si rybičkovou pomazánku

Rychlá večeře. Vyzkoušejte různé druhy ryb, vytvořte si pomazánku tuňákovou, sardinkovou či makrelovou.

Uvařte si rybí polévku

Dobrá nejen v prosinci. Pokud vám nechutná klasika, zkuste rybí polévky ze zahraničí. Skvělá je například francouzská bujabéza či finská lohikeitto.

Zařaďte uzenou makrelu, pstruha či marénu

Bašta pro celou rodinu. Ryby v této formě jsou také zdrojem užitečných omega-3 mastných kyselin.

Jak je to s tím rybím tukem?

Množství tuku u ryb není při konzumaci tak důležité jako u jiných druhů masa. Rybí tuk je zdravější: obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Zařadíte-li tučnější rybu, stačí ubrat tuku při její přípravě, případně během servírování – dejte méně zálivky na salát či másla na brambory.

  • Mezi tučné ryby řadíme makrelu, tuňáka, lososa, sardinky a sledě.
  • Jako středně tučné ryby označujeme pstruha, kapra a hejka.
  • Mezi ryby a mořské plody s nízkým obsahem tuku patří treska, candát, štika, okoun, krevety, slávky či krabi.

Cyklus Zdravá třináctka od Včelařství Domovina

  1. díl: 13 nových cílů, jak žít zdravě
  2. díl: Zelenina, ovoce a ořechy
  3. díl: Celozrnné výroby a luštěniny
  4. díl: Ryby (právě čtete)
Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.