Zdravá třináctka – o rybách
Dnes vám ze „zdravé třináctky“ představím bod č. 6: „Jezte ryby a rybí výrobky alespoň dvakrát týdně.“
Proč vlastně ryby zařazovat do jídelníčku tak často? Jsou skvělým zdrojem dobře stravitelných a kvalitních bílkovin, vitaminů A a D, jódu a prospěšných tuků. Rybí tuk má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají regulovat náš cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
Ryby a med
Ryby se s medem skvěle doplňují. Nejlépe s květovým, levandulovým, dubovým, zázvorovým a chilliovým. Ladí k němu hlavně chuťově a jsou součástí mnoha dipů a marinád. V živém vaření s Agátou jsme si připravili koprový dip na pstruhy a vyzkoušejte také recept na lahodného medového lososa. Jako příloha se hodí zeleninový salát s medovou zálivkou a zapíjet můžete exotickou dračí limonádou.
Možná se vám předsevzetí jíst ryby častěji zdá těžké. Historie našich luhů a hájů ale ukazuje, že konzumace ryb má u nás docela dlouhou a bohatou tradici. Za zlatý věk rybníkářství se považuje 15. a 16. století, na rozličné druhy říčních ryb byly bohaté také tuzemské vodní toky.
Velký hospodářský význam na velkých evropských řekách měl v minulosti například losos obecný. V Čechách se losos vyskytoval v celém povodí Labe, a to prakticky na každém přítoku bez překážek pro migraci a velkého znečistění. Proto byl běžnou součástí jídelníčku všech společenských vrstev.
Vyzkoušejte naše top medy:
malinový | ořechový mix v medu | skořicový | akátový | heřmánkový
Dnes je všechno trochu jinak. Proto mám pro vás několik tipů, jak zařadit ryby do jídelníčku.
Tipy, jak častěji jíst ryby a výrobky z nich
Nachystejte si rybičkovou pomazánku
Rychlá večeře. Vyzkoušejte různé druhy ryb, vytvořte si pomazánku tuňákovou, sardinkovou či makrelovou.
Uvařte si rybí polévku
Dobrá nejen v prosinci. Pokud vám nechutná klasika, zkuste rybí polévky ze zahraničí. Skvělá je například francouzská bujabéza či finská lohikeitto.
Zařaďte uzenou makrelu, pstruha či marénu
Bašta pro celou rodinu. Ryby v této formě jsou také zdrojem užitečných omega-3 mastných kyselin.
Jak je to s tím rybím tukem?
Množství tuku u ryb není při konzumaci tak důležité jako u jiných druhů masa. Rybí tuk je zdravější: obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Zařadíte-li tučnější rybu, stačí ubrat tuku při její přípravě, případně během servírování – dejte méně zálivky na salát či másla na brambory.
- Mezi tučné ryby řadíme makrelu, tuňáka, lososa, sardinky a sledě.
- Jako středně tučné ryby označujeme pstruha, kapra a hejka.
- Mezi ryby a mořské plody s nízkým obsahem tuku patří treska, candát, štika, okoun, krevety, slávky či krabi.
Cyklus Zdravá třináctka od Včelařství Domovina
- díl: 13 nových cílů, jak žít zdravě
- díl: Zelenina, ovoce a ořechy
- díl: Celozrnné výroby a luštěniny
- díl: Ryby (právě čtete)
- díl: Mléko a med
- díl: Tuk
- díl: Cukr, sůl a skladování medu
- díl: Pitný režim