Aronie pomáhá, chutná, inspiruje. Zjistěte si více

Za devatero zahradami a devatero skleníky rostla, kvetla jedna zázračná rostlina, která svými kouzly a čáry vyzrála nad každou nemocí. Myslíte si, že tak začíná vyprávění pro malé děti? Kdepak, nejedná se o žádnou pohádku. Taková rostlina skutečně existuje. Jmenuje se temnoplodec a u příležitosti naší nové příchutě višně s aronií vám ji teď pěkně představím.

Aronie

Opadavý keř z čeledi růžovitých temnoplodec znáte podle svého latinského názvu spíše jako aronii (arónie). Říká se mu také černý jeřáb. Za to může vzdálená příbuznost s jeřábem (ale i hrušní) a plody, které se jeřabinám nebo černému rybízu podobají. Ty tmavé kuličky mají lehce nasládlou, trpkou a kyselou chuť, která však při smíchání s medem mizí.

A obsahují tolik vitamínů a dalších užitečných látek, že si aronie vysloužila zařazení mezi superpotraviny (např. spirulina, dračí ovoce, zázvor, černý rybíz, maca, kurkuma, chilli).

Černý jeřáb

Původ a složení aronie

Temnoplodec pochází ze Severní Ameriky, kde jeho skvělých vlastností využívali indiáni. Na starý kontinent se dostal počátkem 18. století. Pořádně ho prozkoumal až Mičurin, věhlasný ruský šlechtitel a ovocnář. Zásluhou své odolnosti vůči chorobám, plísním, škůdcům, suchu a průmyslovému znečištění aronie hojně roste i pod stromy v zahradách, parcích či na okraji lesů.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

malinový | skořicový | ananasový | jahody s vanilkou | rybízový

Hledáte-li skutečnou vitamínovou bombu, aronie pro vás bude to pravé. Kromě pořádné dávky vitamínu C se v ní nachází i vitamíny A, B1, B2, B6, B9, E, K a P. Minerály a stopové prvky zastupuje draslík, fluor, hořčík, mangan, vápník, zinek a železo. Nechybí ani jód, tolik důležitý pro dobré fungování štítné žlázy, rozvoj mozku a správný vývoj plodu. Temnoplodec vám dodá rutin, sorbit (sladidlo vhodné i pro diabetiky) a má mimořádně vysokou hodnotu antioxidantů (antokyanů).

Lyofilizovaná aronie

Využití aronie při zdravotních obtížích

Součet všech uvedených látek dělá z temnoplodce jedinečného bijce civilizačních nemocí. Platí na vysoký krevní tlak, stres, žaludeční poruchy, hemeroidy, křečové žíly či vysoký krevní tlak. Vyznamená se i při boji se zhoubnými nádory (zvláště v zažívacím traktu), chronickými záněty, selháním jater, kornatěním tepen a cukrovkou.

Aronii použijte k prevenci proti nachlazení a chřipce. Pomáhá udržovat pevnost a pružnost cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pozitivně působí na krevní oběh. Celkově posiluje imunitu, vitalitu a svěží paměť.

Med s višní a aronií

Náš Med s aronií a višní využijete mnoha způsoby. Můžete ho přidat do čaje, mléčného koktejlu, zmrzlinového poháru, müsli nebo jogurtu. Perfektní zdravá snídaně. Skvěle chutná na pečivu, lívancích či palačinkách. Užijete ho i při pečení (např. perníku) a vaření. A jedna lžička denně je nejen prima dobrůtka a lék při průjmových onemocněních, ale i posílení pevného zdraví.

Další zajímavé články na našem blogu