Lípa je národní strom a zdroj výborného medu

Lípa. Český národní strom. Jak krásně, vznešeně ten název zní. Její malebnost ovlivnila hudebního skladatele Bedřicha Smetanu nebo slavného malíře Alfonse Muchu. Spisovatel Alois Jirásek se ve své Lucerně inspiroval Lukasovou (Zpívající) lípou na Svitavsku s obvodem kmene kolem 1 170 centimetrů.

Naši předkové lípu uctívali už od nepaměti. Učarovala jim velikostí, věřili v její magické schopnosti a využívali ji v lidovém léčitelství. O báječné vůni, mentolové chuti a zdravotních účincích lipového medu samozřejmě víme i my, proto jsme se rozhodli nabídnout ho také vám.

V čem přesně kouzlo lípy tkví?

Jak vypadá lípa a kdy meduje

V tuzemských luzích a hájích se setkáte s třemi zástupci tohoto nepřehlédnutelného stromu z čeledi slézovitých (jeho příbuznými jsou třeba baobab, bavlník, ibišek, jutovník či kakaovník). Jsou to lípy velkolistá a malolistá, jejich křížením vznikla lípa obecná – ve volné přírodě vzácná, v parcích častá a oblíbená. Projděte se třeba téměř dvoukilometrovou Valdštejnovou alejí mezi Jičínem a letohrádkem Lodžie.

Nejvíce se potkáte s lípou malolistou (Tilia cordata), zvanou i lípa srdčitá.

lipa_med

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

malinový | skořicový | ananasový | rybízový | jahodový

Lípa obecně kvete v červnu a červenci, to se na ni slétají včelky. Rozložitá koruna se zvedá i přes 30 metrů vysoko, plod se nazývá oříšek a na podzim opadává. Roste na celém našem území v listnatých a smíšených lesích zhruba do nadmořské výšky 900 metrů. Z jejího měkkého dřeva se vyráběly hudební nástroje, nábytek a dekorace, z lýka se dělala obuv, košíky či provazy.

Zdravotní účinky lípy

Lípa obsahuje celou řadu látek s blahodárným vlivem na lidský organismus. K nejvýznamnějším patří:

  • bioflavonoidy (hesperidin, hyperosid, rutin, tilirosid),
  • kyseliny (chlorogenová, karboxylová, kávová),
  • stopové prvky (jód, mangan),
  • vitamíny (především A, C, E),
  • fytosteroly a třísloviny,
  • uhlovodíky (farnesol),
  • glukóza a manóza.

Výtažky z lípy, například ve formě medu, se používají především při nachlazení a zánětu průdušek. Po takovém čaji s lipovým medem se dobře vypotíte, klesne vám horečka a lépe se vysmrkáte. Lípa umí na i na nemoci ledvin a močových cest, zlobení žlučníku a vysoký krevní tlak.

Lipový med uklidňuje při psychickém vypětí, pomáhá posilovat obranyschopnost a zároveň vás postaví na nohy v případě fyzické únavy. Dokáže snížit hladinu cholesterolu, mírnit svalové křeče, působit proti zánětům a zvláčnit pokožku – to se hodí při lupénce či suchém ekzému.

Proč je lípa národní strom České republiky

Není divu, že lípu si pro svou vůni, užitek či chladivý stín naši předci zamilovali. Uctívali její půvab, mohutnost a dlouhověkost. Jako strom-ochránce ji sázeli poblíž svých obydlí, aby je uchránila před hromy a blesky, zlými duchy a neštěstím vůbec.

Národním stromem se lípa stala na pražském Všeslovanském sjezdu v revolučním roce 1848. I tak se Slované vyhranili proti útlaku Němců, s nimiž se spojoval především dub. Původně přitom oba stromy tvořily nerozdělitelnou dvojici: mužský element v podobě dubu, ženský jako lípa. V současnosti se lípa vyjímá na prezidentské standartě, státní pečeti, bankovkách a vojenských uniformách.

Od 19. století si prostě Češi lípy hýčkají. Třeba Tatrovickou lípu na Karlovarsku, která měla až do vichřice v roce 1997 obvod kmene skoro 17 metrů. Lípa v Lipce na Chrudimsku obsadila v mezinárodní anketě Evropský strom roku 2017 nádherné třetí místo. Tatobitská lípa (Žižkova) se pyšní titulem titul Strom roku 2015. A Žeberskou lípu nedaleko Chomutova mohl obdivovat dokonce už Karel IV.!

Ochutnejte náš lipový med >

Další zajímavé články na našem blogu