Slunečnice je žlutá, vysoká a točí se za sluncem. A med z ní chutná

Heliotropismus, zlatý úhel, Fibonacciho posloupnost… Ne, nejsme na hodinách matematiky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budu vám povídat o slunečnici, zářivě žluté bylině symbolizující pozitivní energii, radost a lásku. Naše včeličky z ní umí vyrobit lahodný med, který si nyní můžete vychutnat i vy.

Slunečnice

Helianthus, řecký název slunečnice, trefně popisuje její vzhled: helios = slunce, anthos = květ. Rostlinu pěstovali už kdysi dávno američtí indiáni, na starý kontinent ji dovezli španělští dobyvatelé v 16. století. Patří do čeledi hvězdicovitých, kam se řadí třeba i bodlák, čekanka, heřmánek, kopretina, pampeliška nebo sedmikráska.

Jak vypadá slunečnice

Kromě výrazného květu nás slunečnice okamžitě upoutá svou výškou. Běžně dosahuje 3 metrů, ovšem odrůdy „KingKong“ či „Titan“ dorůstají až 4 metrů. To však pořád nic není proti slunečnici Hanse-Petera Schiffera z Německa, jehož drobek z roku 2014 měřil 916 centimetrů!

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

jahodový | malinový | borůvkový | ananasový | rybízový

Na celém světě existují desítky druhů slunečnic. U nás se pěstuje především slunečnice roční, ale natrefit lze i na slunečnici topinambur (Helianthus tuberosus). Té se říkalo také topinambur hlíznatý, jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory. To proto, že ještě v 17. století se díky svým hlízám využívala více než brambory.

Účinky slunečnice na lidský organismus

Obliba slunečnice trvá dodnes. Pro množství užitečných látek se dokonce řadí mezi superpotraviny (jako maca, chilli a tak). Ostatně posuďte sami, vždyť obsahuje:

  • fytosteroly,
  • vitamíny (A, B1, B2, B3, D, E, K),
  • vlákninu, bílkoviny a sacharidy,
  • kyseliny (chlorogenovou, linoleovou),
  • minerály (draslík, fosfor, hořčík, selen, sodík, vápník, zinek, železo).

Proto slunečnice pomáhá našemu zdraví. Podle odborných výzkumů je například skvělá na srdce a vůbec celý oběhový systém. Zlepšuje činnost mozku a nervové soustavy, oddaluje stárnutí buněk. Snižuje riziko cukrovky, artritidy a zhoubných nádorů.

Slunečnici lze doporučit proti nespavosti, nervozitě, zkrátka na zlepšení nálady. Platí na vysoký cholesterol, astma, ekzémy a suchou pokožku. Podporuje naši obranyschopnost, hojení, zdravý růst vlasů a nehtů. Dodává nám energii.

Opravdu se slunečnice točí za sluncem?

A jak je to s tou matematikou?

Heliotropismus slunečnic označuje obecně známé otáčení jejich květů za sluníčkem. Ale platí to jenom pro mladé rostliny. A jednotlivé květy ve spirálovitém uspořádání květenství slunečnic se za sebou řadí ve zlatém úhlu.

  • Geometrické okénko: Zlatý úhel rozděluje kruh na dvě výseče, kde poměr menšího úhlu k většímu odpovídá poměru většího úhlu k celému kruhu.

Slunečnicová semínka, kterých je v jednom květu až 2 000, také dodržují systém Fibonacciho posloupnosti. To znamená, že každé číslo je součtem dvou předchozích: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 atd.

Ochutnejte náš slunečnicový med >

Další zajímavé články na našem blogu