Jak na skladování medu v lednici

Uložit med do lednice? V mnoha ohledech se jedná o takřka ideální místo ke skladování naší sladké dobrůtky – ať už běžné květové nebo ochuceného Medvěda. Nechcete-li však, aby se zkazil, ztratil chuť, vitamíny nebo přišel k jiné újmě, musíte dodržovat několik jednoduchých pravidel. Odměnou vám bude stále stejně kvalitní med po dvou i více letech skladování.

Ještě než se rozhodneme skladovat med v lednici, připomeňme si, jak vypadá nejlepší nádoba na med. Je to samozřejmě nepoužitá, nová sklenice (případně keramická či jiná nerezová nádoba) – v takové „sklínce vod vokurek“ se původní odér často drží i navzdory pečlivému umytí saponátem a med ho zbytečně absorbuje. Kvalitní vzduchotěsný uzávěr navíc brání pohlcení okolních pachů, kterých se právě v ledničce vznáší celé houfy.

Proč ukládat med do chladničky

A teď už šup s medem do lednice. Bude mu tam dobře, neboť uvnitř vládne tma – sluníčko medovým produktům rozhodně nesvědčí. Také teplota v chladničce medíku prospívá – měla by se pohybovat od 10 do 15 °C. Vyšší teploty zrychlují rozpad enzymů a jiných látek v medu, vysoké teploty (např. při ohřevu v mikrovlnce) ho ničí.

V této souvislosti se musíme zmínit o tuhnutí (krystalizaci) medu, ke kterému v lednici pochopitelně dochází. Cukernatění, jak tento proces také nazýváme, však kvalitu medu neovlivňuje. Naopak dosvědčuje, že med byl vyroben poctivě a bez přidání cukru. Med navíc můžete kdykoliv snadno vrátit do původní tekuté podoby.

Med v lednici

Med v ledničce – na co si dát pozor

Největšího nepřítele medu (a to nejen v chladničce) představuje vlhkost, kterou med snadno vstřebává. Podíl vody přes 20 % vyvolává množení mikroorganismů v medu, jeho kvašení a kažení. Už tedy rozumíte, proč je důležité med skladovat v suchu a v dobře uzavřené nádobě?

Květový med

Přestože splníte všechny výše uvedená doporučení, číhá na váš med ještě jedno nebezpečí zvyšující v něm riziko růstu plísní, kvasinek a bakterií. Tou hrozbou jste přímo vy – stačí špinavá, byť jenom olíznutá lžička ve sklenici a na problém máte zaděláno. Vyvarujte se proto kontaminaci medu nemytým nádobím.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení