Med a dýně

Kombinace medu a dýně vypadá na první pohled zvláštně, ale už jste to vyzkoušeli? Můžete se inspirovat řadou receptů využívajících obě dvě ingredience, například taková pečená dýně s medem a ořechy chutná opravdu báááječně. Z dýně se vaří polévka, přidává se do koláčů, vyrábí se z ní džusy, marmeláda, kompot, salát, výtečně chutná grilovaná. Navíc má zajímavé zdravotní účinky.

Správný přírodovědný název pro dýni, řadící se mezi zeleninu, zní tykev obecná (latinsky Cucurbita pepo). Tahle vitamínová bomba se pěstovala už před 7 tisíci lety ve Střední Americe, zbožňuje sluníčko a svým sladkým nektarem láká včely. Bez vydlabané dýně se svíčkou si už dnes jen málokdo umí představit oslavy Halloweenu (u nás spíše Dušiček).

Superpotravina dýně

Dýně je zdravá, výživná, zároveň nízkokalorická a určitě se může pyšnit přízviskem „superpotravina“. Vysoký objem vody (90 %) ji předurčuje k proplachování organismu, což ocení všichni, kdo mají problémy s ledvinami. Vláknina v dýni zase pomáhá správnému trávení a působí proti zácpě i průjmu.

vitamínů dýně obsahuje vitamíny B1, B2, C a E, které v kombinaci s železem a kyselinou listovou urychlují hojení. Betakaroten jako takový přírodní opalovací krém chrání před škodlivými ultrafialovými paprsky ze slunce a dále snižuje riziko srdečních onemocnění i cukrovky. Částečně se přeměňuje na vitamín A, který přispívá v boji proti infekcím, udržovat ostrý zrak, ničit zárodky bakterií a snižovat riziko rakoviny plic či prostaty.

Konzumací dýně ke zdraví

Kdo touží po zhubnutí, měl by konzumovat dýni. Odbouráváním tuků přispívá k modelování pěkné postavy. Dýně také bojuje proti revmatismu, pakostnici a posiluje imunitní systém. V dýni jsou i minerály v čele s draslíkem, snižující tlak i riziko mrtvice, cukrovky a ledvinových kamenů. Bílkoviny a zejména omlazující kyselina nukleová v dýni pozitivně působí na klidné nervy, kardiovaskulární problémy a správné fungování slinivky.

Dýňová semínka obsahují nenasycené mastné kyseliny, železo, zinek, fosfor, vápník, lecitin a vitamín B. Olej z dýňových semen podporuje zdravý chrup, nehty, vlasy i kůži, užívá se ke zpomalení kornatění cév a zmenšení pravděpodobnosti infarktu.

Med a dýně