Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem
Recept na piškotové úly s jahodami a jahodovým medem vás možná překvapí. Najdete v něm bílou mouku, cukr i máslo, ale chybí v něm nějaké zvláštní nutriční vychytávky jako třeba celozrnná mouka, čekankový sirup či řepkový olej. Možná si říkáte: „Proč? Jsme přece v nutričním koutku.“ A o tom to právě je. Tímto receptem bych totiž chtěla poukázat na něco velmi důležitého: na zdravý vztah k jídlu.
Zdravý vztah k jídlu považuji za velmi důležitou součást stravování. Jak praví jednoduchá moudrost, „jíme proto, abychom žili, ne naopak“. Jídlo má v našem životě i jinou funkci než pouze palivo pro tělo. Je to krásná oslava chuti, společenská událost, která se mnohdy váže k silným emocím.
Každý pokrm v našem životě proto nemusí být, co se živin týče, perfektně nutričně vyladěný. Někdy prostě stačí obyčejný piškot, trocha medu, jahod a krásné, chutné jídlo je na světě. Dezert je zkrátka dezert, sladká tečka.
Myslete tedy také na to, aby vám jídlo v životě dělalo radost. Občas se vyváženost neskrývá ve skladbě makronutrientů, ale ve vyváženém pohledu na jídlo jako takové.
Vyváženě a medově dobrou chuť vám přeji. Vaše nutriční terapeutka Petra.
Recept na piškotové úly s jahodami a jahodovým medem
Ingredience na 6 porcí piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem
Piškot:
- 130 g hladké mouky,
- 3 vejce,
- 90 g cukru,
- 2 lžíce akátového medu,
- 30 g másla,
- 1 lžička jedlé sody.
Krém:
- 250 g maskarpone,
- 250 g tvarohu polotučného,
- 1 lžička pohankového medu.
Náplň:
- 200 g jahod,
- 1 balení vanilkového pudinku,
- 1 lžička jahodového medu,
- 400 ml vody.
Postup přípravy piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem
Doba přípravy: cca 1 hod
- Bílky vyšleháme se špetkou soli.
- Žloutky vyšleháme s cukrem, medem a máslem, potom postupně přidáme mouku se sodou a vyšlehané bílky.
- Pečeme ve formě na 170 °C asi 25 minut.
- Mezitím nakrájíme jahody, svaříme s vanilkovým pudinkem a necháme vychladnout.
- Vyšleháme suroviny. Vytvořeným krémem naplníme cukrářský pytlík.
- Upečené úly necháme vychladnout a naplníme jahodovou náplní.
- Ozdobíme krémem a jedlými květinami.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem
- 467 kcal,
- 11,6 g bílkovin,
- 46,3 g sacharidů (z toho 24,5 g cukrů),
- 25,8 g tuků,
- 1,2 g vlákniny.