Medové nápoje

Spojení medu a dalších ingrediencí stojí za zrodem mnoha lahodných a zároveň zdravých nápojů, které si navíc bez problémů můžeme vyrobit sami doma. Jejich pozitivní vliv na náš organismus je nezpochybnitelný: řada surovin patří k základním kamenům zdravé výživy a med… to je vlastně synonymum pro zdraví samo o sobě. Zvolte tedy recept podle vaší nálady a pusťte se chutě do toho!

Zdravé nápoje s medem

Začneme tam, kde jsme skončili minule v našem povídání o mléčných nápojích s medem. Do tzv. medvědího mléka jsme přidávali i bourbon, proč tedy nepřidat ještě jeden tip na využití alkoholu. Připravíme medové víno. Za tepla smícháme 2 kg medu nejprve s 1 kg cukru (v němž jsme utřeli kůru ze 4 citronů) a poté se šťávou z 6 citronů. Po vychladnutí směs promícháme s 8 l vody. Hotovou tekutinu nalijeme do soudku, zazátkujeme a necháme ve sklepě. Za 2 týdny ji přelijeme do láhví, zašpuntujeme korkem a necháme několik týdnů odležet. Chutná výborně!

Citron

Káva po bosensku a horká limonáda

Když jsme zvládli medové víno, zkusíme také medovou kávu – přesněji kávu bosenskou. Potřebujeme k tomu suchou, kovovou džezvu, do které nasypeme 4 lžičky jemně mleté kávy. Jakmile káva po zahřátí zavoní, zalijeme ji 1,5 dcl vařící vody s medem. Necháme přejít varem, odstavíme a zakápneme pár kapkami studené vody (sedlina padne ke dnu džezvy). A je hotovo, nápoj podáváme v malých porcelánových šálcích.

Káva po bosensku

Zvláště v chladných listopadových plískanicích přijde k duhu horká citrónová limonáda. Nejprve prohřejeme 4 až 8 sklenic. Do nich rozdělíme 8 lžic medu, přidáme vylisovanou a oceděnou šťávu ze 4 citrónů a dolijeme 1 l vroucí vody. Nakonec ozdobíme plátkem oloupaného citrónu. A hned ty dobroučký vitamíny pošleme do bříška.

Citronová limonáda

Jablečná a čajová limonáda s medem

U teplého pití ještě chvíli zůstaneme. Odolali byste snad horké jablečné limonádě? Na jednu sklenici potřebujeme jednu lžíci medu. Poté po dobu 5 minut vaříme směs skořice, strouhané pomerančové kůry, vody a rozkrájeného jablka i se slupkou a jaderníkem. Uvařený nápoj procedíme přes plátno na med do sklenice. Je to snadné a je to dobré.

Horké jablko nápoj

Naše dnešní povídání zakončíme receptem na čajovou limonádu s medem – a uděláme si tak pěknou upoutávku na pokračování tohoto článku, kde si představíme medové čaje a další vitamínové bojovníky. Nuže, do sklenice nalijeme šťávu z poloviny pomeranče, přidáme 200 ml vychlazeného čaje, osladíme 1 lžící medu a zamícháme. Před servírováním ještě ozdobíme kolečkem citrónu.

Medová limonáda s pomerančem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení