Sejeme luční květiny a chráníme včely II. Návod na výsev do truhlíku

Proč nám tolik záleží na naší farmě v podobě včelího útočiště, na šetrném přístupu k okolí, na používání přírodních materiálů? Kromě toho, že přírodu máme rádi, chceme tím také alespoň částečně splatit náš dluh. Dluh vůči včelám. Včela se totiž kvůli lidem stala ohroženým druhem. A my se snažíme udělat co nejvíce pro její záchranu.

Přispět můžete i vy. Například takovou drobností, jako je vysetí květin, z nichž včely sbírají nektar a pyl. Moc k tomu nepotřebujete, i osetím malé plochy pomůžete včelám přežít.

Jak správně vysít luční květiny do truhlíku

Jak na to? Najděte květináč nebo truhlík (máte-li k dispozici kus vlastního pozemku, tím lépe) a pusťte se do toho.

1. Načasování

Nejlepší období pro výsev květin do truhlíku je druhá polovina dubna. Na jaře to všechno raší, pučí, kvete, a u vašeho výsevu tomu nebude jinak. Jestli ovšem vysejete později, nevadí, až do června to je pořád v pohodě.

2. Setí

Pozor, teď se dostáváme k nejdůležitějšímu bodu celého výsevu: semínka nesmíte do truhlíku házet příliš nahusto. Jinak se tam kytičky budou mezi sebou prát, hádat se o životní prostor a nakonec se navzájem zahubí. A to nechcete. Takže ideálně zhruba 2 až 3 g/m2.

3. Zalévání

Máme-li vyseto, zalijeme. Jen to s vodou nepřežeňte! Jde spíše o pravidelnost než o množství. Na jaře kytičky napojte vodou jednou týdně, v létě závislosti na teplotách a suchosti substrátu, na podzim se vraťte k týdennímu cyklu a v zimě zpomalte na dvoutýdenní režim.

Výsev Kvetoucí truhlík

Skvělým pomocníkem je naše balení výsevu Kvetoucí truhlík. Hodí se na menší i větší květináče. Jeden gram semínek vystačí na průměr 10 až 15 cm. Ideálně však na takové množství použijte větší květináč s průměrem do 50 cm, což zhruba odpovídá dvěma truhlíkům.

Jeden sáček výsevu Kvetoucí truhlík, to je mix 12 druhů rostlin. Obsahuje velice pěkné zahradní letničky a léčivé bylinky jako chrpu modráka, měsíček zahradní, suchokvět roční, svazenku shloučenou, světlici barvířskou nebo zlateň věncovou. Budou se na ně slétat včelky z celého okolí.

Složení výsevu Kvetoucí truhlík má navíc jednu velkou výhodu – pořád něco kvete. Některé květiny kratší dobu, jiné delší, ale pořád máte na co koukat a včeličky na čem sbírat nektar. A dojde-li na nejhorší a truhlík zamrzne, stačí substrát vyklopit na kompost nebo do bioodpadu.

Tak si ten váš voňavý poklad pořádně užijte. Stejně jako včelky, které určitě nadchne…

…a radostí budou bzzzučet!